Έχεις υψηλή χοληστερίνη; Δοκίμασε να καταναλώσεις αυτό το είδος ξηρών καρπών

Έρευνες δείχνουν πως οι συγκεκριμένοι καρποί μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερίνης.

Μπορεί τα καρύδια να έχουν τη φήμη του απόλυτου ξηρού καρπού για την υγεία - ειδικά της καρδιάς και της διατήρησης των επιπέδων χοληστερίνης - αλλά τώρα, ένα νέο είδος καρπού έρχεται να το αντικαταστήσει. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας πεκάν, καθημερινά, συνέβαλε στη μείωση της χοληστερόλης με την πάροδο του χρόνου.

Πώς ένα πολύ απλό σνακ μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερίνη σου

Στην έρευνα μελετήθηκαν άτομα που κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόσθεσαν πεκάν στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας οκτώ εβδομάδων. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν πεκάν είδαν "σημαντικές" βελτιώσεις στην ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL, πιο γνωστή ως "κακή" χοληστερόλη). Συνολικά, η μέση πτώση της ολικής χοληστερόλης ήταν 5%, ενώ η πτώση της LDL ήταν μεταξύ 6%και 9%.

"Είχαμε κάποια άτομα που είχαν υψηλή χοληστερόλη στην αρχή της μελέτης και δεν ήταν πλέον σε αυτήν την κατηγορία μετά την διαδικασία αυτή", εξήγησε ο Jamie Cooper, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών FACS και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. "Η προσθήκη πεκάν στη διατροφή όχι μόνο παρήγαγε μεγαλύτερη και πιο σταθερή μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL, σε σύγκριση με πολλές άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια πιο βιώσιμη προσέγγιση για μακροπρόθεσμη υγεία", συμπλήρωσε. 

"Είτε τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα πρόσθεσαν τα πεκάν στη διατροφή τους, είτε αντικατέστησαν άλλα τρόφιμα με αυτά, εξακολουθήσαμε να βλέπουμε βελτιώσεις και παρόμοιες αντιδράσεις στην ολική χοληστερόλη και συγκεκριμένα στην LDL χοληστερόλη", πρόσθεσε ο Κούπερ.

Η σχέση μεταξύ πεκάν και καρδιακών παθήσεων

Μπορεί το ποσοστό 6% και το 9% να μην σου φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, όμως ο Cooper επισημαίνει ότι "ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και η μείωση 1% της LDL σχετίζεται με μια μικρή μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου". Οπότε αν η απλή εναλλαγή άλλων καρπών ή σνακ σε πεκάν μπορεί να μειωθεί τα επίπεδα LDL ακόμη και κατά μερικές μονάδες, μπορεί να είναι μια πολύ θετική αλλαγή για τη συνολική υγεία σου.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα πεκάν έχουν καρδιακά οφέλη - άλλωστε, οι ξηροί καρποί είναι μια μεγάλη πηγή υγιεινών λιπαρών. Επιπλέον, τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν φυτικές ίνες, ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά.

Θα κάνεις αιματολογικές εξετάσεις χοληστερίνης; Να τι μπορείς να φας το προηγούμενο βράδυ

Διατροφή για χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και HDL χοληστερόλη