Μεσογειακή ή Σκανδιναβική διατροφή; Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Η βασική διαφορά των δύο διατροφών.

Από την Ευγενία Ηλιάδου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, ΜSc, State Registered Dietitian UK, υπεύθυνη Γραφείου Διατροφής Mediterraneo Hospital.

Μεσογειακή ή Σκανδιναβική διατροφή; Μεταξύ των δύο διατροφικών μοντέλων υπάρχουν αρκετές ομοιότητες αναφορικά με τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται, όπως η έμφαση που δίνεται στα φρούτα και τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς, τα χαμηλής περιεκτικότητας γαλακτοκομικά προϊόντα και τα λιπαρά ψάρια, ενώ συνιστάται αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών, των πρόσθετων σακχάρων και των επεξεργασμένων τροφών.

Μία βασική διαφορά μεταξύ των δύο διατροφικών πλάνων είναι ότι η μεσογειακή δίαιτα ευνοεί την κατανάλωση του ελαιολάδου, ενώ η σκανδιναβική διατροφή του κραμβέλαιου. Και τα δύο είναι φυτικά έλαια, πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, η βασική διαφορά τους είναι ότι το κραμβέλαιο έχει περισσότερα Ω6 αντί Ω3 λιπαρά οξέα και αυτό κάνει το ελαιόλαδο να υπερτερεί έναντι του κραμβέλαιου.

Ας δούμε όμως γιατί.

Τα Ω6 και τα Ω3 ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών και χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα λιπαρά οξέα, επειδή δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός, επομένως πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας. Κύρια δράση τους είναι ότι εμπλέκονται στην κυτταρική λειτουργία και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Γι’ αυτό και ανήκουν στην κατηγορία των "καλών" λιπαρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σημαντική η σωστή αναλογία Ω6/Ω3 λιπαρά οξέα, καθώς η αυξημένη πρόσληψη Ω6 από φυτικά έλαια παρεμποδίζει την ωφέλιμη για την υγεία δράση των Ω3, επειδή και οι δύο τύποι λιπαρών οξέων μεταβολίζονται από το ίδιο ένζυμο. Αύξηση της αναλογίας Ω6 προς Ω3 στη διατροφή μετατοπίζει τη φυσιολογική κατάσταση των ιστών προς παθογένεση πολλών ασθενειών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση, οι φλεγμονώδεις νόσοι και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Μια ενδεικτική ημέρα της νέας Σκανδιναβικής Διατροφής

ΠΡΩΙΝΌ
Νιφάδες βρόμης με γάλα 1,5% λιπαρά + 1 φρούτο
ή ομελέτα με ασπράδια αβγού + λαχανικά + αβοκάντο + ψωμί ολικής αλέσεως

ΔΕΚΑΤΙΑΝΌ
1 φρούτο + ανάλατοι άψητοι ξηροί καρποί

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΌ
Σαρδέλες ψητές ή σολομός ψητός με ρύζι καστανό ή πατάτα ψητή με φρέσκια σαλάτα εποχής + κραμβέλαιο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΌ
Γιαούρτι με 2% λιπαρά

ΒΡΑΔΙΝΌ
Σολομός με αβοκάντο και πράσινα λαχανικά εποχής + ψωμί ολικής αλέσεως

ή ομελέτα από ασπράδια αβγού + λαχανικά + κραμβέλαιο + ψωμί ολικής αλέσεως

Βρες εδώ ένα ενδεικτικό πρόγραμμα της Μεσογειακής διατροφής.