Σουφλέ λάχανου με πικαντικα μπαχαρικά

Και ο ιδανικός τρόπος για να το σερβίρεις.

Από τη Laura Rege, Φωτογραφίες: Caitlin Bensel, Απόδοση: Χρυσήλια Κατσώλη

Σέρβιρε αυτό το πικάντικο λάχανο με μια γενναιόδωρη κουταλιά χτυπημένη ξινή κρέμα γάλακτος.

Σουφλέ λάχανου με πικάντικα μπαχαρικά

ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 • ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: 50 ΛΕΠΤΆ

Υλικά 

  • 1/3 φλ. κουκουναρόσποροι ελαφρώς ψημένοι και ψιλοκομμένοι
  • 2 κ.σ. σταφίδα ή φραγκοστάφυλο ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό λάχανο σαβόι κομμένο σε 6 σφηνοειδή κομμάτια
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ¼ κ.γ. νιφάδες μπούκοβο
  • ¼ κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • 1 πρέζα μπαχάρια
  • 400 γρ. ξεφλουδισμένες ντομάτες, πολτοποιημένες
  • ½ φλ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση 

1. Προθέρμανε το φούρνο στους 250°C. Σε ένα μικρό μπολ ανάμειξε τους κουκουναρόσπορους, τη σταφίδα και τον άνηθο. Άφησε το μείγμα στην άκρη. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζέστανε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Πρόσθεσε τα κομμάτια λάχανου και σοτάρισε έως ότου χρυσαφίσουν και από τις δύο πλευρές, περίπου για 5 με 6 λεπτά. Μετάφερέ τα σε ένα πιάτο και ρίξε αλατοπίπερο.

2. Πρόσθεσε τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και στη συνέχεια το κρεμμύδι και το σκόρδο. Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Σοτάρισε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να χρυσίσει ελαφρώς το σκόρδο, για περίπου 4 λεπτά. Πρόσθεσε τα μπαχαρικά και τηγάνισε ανακατεύοντας για 1 ακόμα λεπτό.

3. Ρίξε στο τηγάνι τις ντομάτες και 1 φλιτζάνι νερό. Πρόσθεσε το μισό μείγμα με τους κουκουναρόσπορους, αλατοπίπερο και σιγόβρασε. Στη συνέχεια πρόσθεσε το λάχανο και μετάφερε το τηγάνι στο φούρνο. Ψήσε μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να πήξει η σάλτσα, για 30 λεπτά.

4. Σέρβιρε με 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος και πασπάλισε το υπόλοιπο μείγμα με κουκουρανόσπορους.