Κόκκινο ή άσπρο λάχανο; Ποιο να προτιμήσεις για περισσότερα οφέλη στην υγεία;

Οι διατροφικές διαφορές τους που πρέπει να γνωρίζεις.

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία ιδεών και τρόπων για να προσθέσεις το κόκκινο λάχανο στο διατροφικό σου πρόγραμμα αυτή την εποχή. Το χειμωνιάτικο λαχανικό, που διακρίνεται για το εντυπωσιακό μοβ – κόκκινο χρώμα του, πάρα την πλούσια γεύση του, είναι αρκετά πιο ήπιο γευστικά από το άσπρο λάχανο.

Ανήκει στην κατηγορία των φυτών brassica και περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή σειρά από θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που ωφελούν την υγεία, όπως η βιταμίνη C, οι ανθοκυανίνες, τα γλυκοσινολικά. Το κόκκινο λάχανο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ που συμβάλει στην ενίσχυση της καρδιάς. Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη που χαρίζει στην υγεία μας, αλλά και ποιες διατροφικές διαφορές έχει με το κλασσικό λάχανο;

1. Το κόκκινο λάχανο έχει περισσότερη βιταμίνη C από το άσπρο λάχανο

Ακόμα και από τα πορτοκάλια. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, το κόκκινο λάχανο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C τόσο από το άσπρο λάχανο, όσο και από τα φρέσκα πορτοκάλια. Συγκεκριμένα, 30 γραμμάρια κόκκινου λάχανου περιέχουν το 27% της προβλεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C σε αντίθεση με τα πορτοκάλια που προσφέρουν το 23% και το πράσινο λάχανο με 17%. Η βιταμίνη αυτή είναι γνωστή για τις ιδιότητες της στην τόνωση του ανοσοποιητικού, την διατήρηση υγιούς δέρματος, οστών και δοντιών. Το κόκκινο λάχανο έχει συνδεθεί επίσης με την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C.

2. Το "σούπερ αντιοξειδωτικό" κόκκινο λάχανο

Σε αντίθεση με τις ποικιλίες πράσινου και λευκού λάχανου, το κόκκινο λάχανο περιέχει ανθοκυανίνες, τις ίδιες κόκκινες φλαβονοειδείς χρωστικές που συναντάμε στα μπλε, μοβ και κόκκινα μούρα. Μια ομάδα επιστημόνων από το Jean Mayer USDA "Human Nutrition Research Center on Aging" έδειξε ότι οι ανθοκυανίνες έχουν εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, που προκύπτουν από την παρατεταμένη έκθεση στην ρύπανση, τον καπνό, τα ναρκωτικά, τα τοξικά απόβλητα και την υπεριώδη ακτινοβολία.

3. Το κόκκινο λάχανο περιέχει περισσότερα γλυκοσινολικά από το άσπρο λάχανο, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση καρκινικών ουσιών

Τα γλυκοσινολικά, που υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα λαχανικά Brassica, έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφουν καρκινογόνες ουσίες και εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, η εντυπωσιακή περιεκτικότητα του κόκκινου λάχανου σε γλυκοσινολικά άλατα ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο λαχανικό.

4. Ο "πρωταθλητής" της βιταμίνης Κ

Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Κ είναι απλά εντυπωσιακή. Έτσι, 30 γραμμάρια κόκκινου λάχανου περιέχουν περίπου το 13% της προβλεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ. Η τελευταία είναι γνωστή για τον ρόλο της στην πήξη του αίματος, την καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά και τα δυνατά οστά.

Τα (εκπληκτικά) οφέλη της βιταμίνης D στον οργανισμό σου

Αμυλούχα και μη αμυλούχα λαχανικά: Ποια είναι, τι διαφορές έχουν και ποια πρέπει να προτιμάς