Gingerbread κέικ χωρίς γλουτένη

Μια μυρωδάτη επιλογή για τα cozy απογεύματα του χειμώνα.

Και ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι αχνιστού κέικ που μόλις βγήκε από το φούρνο; Πιθανότατα κανείς. Και ειδικά, όταν οι γαργαλιστικές ευωδιές κανέλας, βανίλιας και τζίντζερ κάνουν την εμφάνιση τους ένα μουντό απόγευμα του χειμώνα, οι περισσότεροι θα ήθελαν να "ζεσταθούν" με ένα κομμάτι gingerbread κέικ. Και πριν προλάβεις να στεφτείς θερμίδες, λιπαρά και κάθε έξτρα ψεγάδι που θα βλάψει τη σιλουέτα σου, να σου αποκαλύψουμε πως το συγκεκριμένο μυρωδάτο κέικ είναι μια gluten free επιλογή και δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη. Όποτε μπορείς άφοβα να το προσθέσεις στη λίστα των snacks σου, καθώς συνοδεύει υπέροχα είτε τον πρωινό καφέ σου, είτε το απογευματινό σου τσάι.

Υλικά:

2 φλιτζάνια αλεύρι χωρίς γλουτένη

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ

1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

¾ φλιτζάνι μελάσα

½ φλιτζάνι vegan βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

3 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου

1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

1 μεγάλο αυγό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα και την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, μια πρέζα πιπέρι και ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μέτριο μπολ. Έπειτα συνδυάζουμε τη μελάσα με ¾ φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα μπολ ή φλιτζάνι, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε το βούτυρο με στο μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες, περίπου 1 λεπτό. Ανακατεύουμε το σιρόπι σφενδάμου, τη βανίλια και το αυγό στο βούτυρο σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν, για ένα 1 λεπτό, ξύνοντας τις πλευρές του μπολ όσο χρειάζεται. Προσθέτουμε τα ξηρά συστατικά και το μείγμα μελάσας/νερού στο μείγμα βουτύρου, εναλλάξ ξηρά και υγρά συστατικά. Όταν ενωθούν καλά τα υλικά, ρίξε το μείγμα στην φόρμα. Ψήσε το κέικ για 45 λεπτά. Κάρφωσε το στην μέση με μια οδοντογλυφίδα για να δεις αν είναι έτοιμο. Αφού κρυώσει καλά, βάλε το από την φόρα και σέρβιρε πασπαλίζοντας λίγη άχνη ζάχαρη (προαιρετικά).