Foodie Guide: 8 βήματα για να ξοδεύεις λιγότερο φαγητό

Και να αρχίσει να τρέφεσαι πιο υγιεινά.

Είτε ακολουθείς μια πιο χορτοφαγική διατροφή, είτε λατρεύεις τα ψάρια και τα θαλασσινά, είτε πάλι μόλις ξεκίνησες να δοκιμάζεις την δίαιτα keto, οι ενοχές που αισθάνεσαι κάθε φορά που πρέπει να πετάξεις φαγητό είναι ίδιες για όλους μας, ανεξαρτήτως διατροφικών προτιμήσεων. Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας, με τα στατιστικά στοιχεία να επισημαίνουν πως κάθε χρόνο χάνονται 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού, την στιγμή που υπάρχουν παιδιά χωρίς την δυνατότητα να τρέφονται σε καθημερινή βάση.

Η τρομακτική αυτή διαπίστωση μας οδηγεί να θέσουμε ξανά προτεραιότητες στο ζήτημα του φαγητού, σκεπτόμενοι πλέον διπλά τις διατροφικές μας συμπεριφορές και συνήθειες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διαιώνιση της εν λόγω προβληματικής κατάστασης. Το να ξοδεύεις λιγότερο φαγητό, δεν σημαίνει ότι θα τρως λιγότερο από τις ανάγκες σου, αλλά ότι θα μάθεις να χρησιμοποιείς υπέρ της υγείας σου αλλά και του κόσμου όλου, τα τρόφιμα που αγοράζεις.

Ψώνισε συχνότερα, αγοράζοντας λιγότερα

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πόσο γρήγορα οι τέλειες κατακίτρινες μπανάνες, γίνονται μαύρες και τελικά σαπίζουν, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στον κάδο των απορριμμάτων. Η σπάταλη αυτή σε αριθμούς μεταφράζεται σε 31,9% του συνολικού νοικοκυριού που διαθέτουμε στην κουζίνα μας. Για να καταφέρει να μειώσεις την σπατάλη αυτή, φρόντιζε να πηγαίνεις πιο τακτικά στον μανάβη της γειτονιάς σου, αγοράζοντας μόνο όσα προϊόντα θα χρησιμοποιήσεις τις επόμενες κοντινές μέρες. Ακόμα, πριν πας για τα ψώνια σου έλεγξε τα ντουλάπια και το ψυγείο σου για ελλείψεις, προκειμένου να βεβαιωθείς ότι δεν θα αγοράσεις διπλή ποσότητα.

Αποθήκευσε σωστά τα προϊόντα που αγοράζεις

Για να διατηρήσεις φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καλό θα ήταν να αποθηκεύσεις ξεχωριστά, καθώς το αέριο αιθυλενίου που εκπέμπουν τα περισσότερα φρούτα, μπορεί να επιταχύνει την ωρίμανση του μαρουλιού ή των καρότων. Επίσης, απέφυγε να τα στοιβάζεις στριμωχτά καθώς δεν θα έχουν αρκετό αέρα γύρω τους.

Τακτοποίησε τα φαγητό με βάση την ορατότητα και την ημερομηνία λήξης

Είναι απλό: βάλε στο ράφι που έχεις άμεση οπτική πρόσβαση, όλες τις τροφές που θέλεις να καταναλώσεις τις επόμενες ημέρες, τοποθετώντας πιο μπροστά εκείνες που πρόκειται να λήξουν σε κοντινή ημερομηνία. Έτσι και θα δοκιμάσεις να δημιουργήσεις ένα διαφορετικό πιάτο με "ξεχασμένα" υλικά του ντουλαπιού και δεν θα επιτρέψεις να χαλάσει τίποτα.

Κατάψυξε τα περισσεύματα

Όταν μαγειρεύεις μια ολόκληρη κατσαρόλα φαγητό και είσαι το μοναδικό άτομο στο σπίτι, είναι λογικό να τρως και να μην τελειώνει. Για να μη βαρεθείς να τρως 3 ημέρες συνεχόμενα όσπρια ή κρέας, τοποθέτησε όσο περισσεύει σε αεροστεγή μπολ και κατάψυξε το για την ημέρα που δε θα έχεις χρόνο να μαγειρέψεις από την αρχή.

Πες ναι σε κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Διατηρώντας στην κουζίνα σου κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, δε χρειάζεται να ανησυχείς μήπως σαπίσουν σύντομα. Υπάρχουν κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά που φέρουν την ίδια θρεπτική αξία με τα φρέσκα, με τη διαφορά ότι διαρκούν περισσότερο. Βεβαιώσου ότι υπάρχει ένδειξη στη συσκευασία ότι όλα τα προϊόντα καταψύχονται την ημέρα της συγκομιδής, για να μπορούν να είναι εξίσου θρεπτικά.

Προγραμμάτισε τις αγορές σου σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες διατροφικές σου ανάγκες

Κοινώς φτιάξε μια λίστα με τα γεύματα που επιθυμείς να φας μέσα στην εβδομάδα και άλλη μια με τα υλικά που χρειάζεται να αγοράσεις για την παρασκευή τους. Διατηρώντας πολλά προϊόντα στο ψυγείο και τα ντουλάπια σου είναι το ίδιο πιθανό να παραγγείλεις έτοιμο φαγητό, με το να είναι παντελώς άδεια.

Δημιούργησε νέα γεύματα με τα περισσεύματα

Στην προσπάθεια σου να περιορίσεις τη σπατάλη φαγητού, ψάξε να δημιουργήσεις νέα γεύματα με δημιουργικές συνταγές που θα περιέχουν μόνο τα περισσεύματα σου. Τέτοιες μπορεί να είναι συνταγές με ασπράδια αυγών ή με μισό αβοκάντο κ.α.

Προτίμησε ντόπια προϊόντα

Σημαντική ποσότητα φαγητών σπαταλιέται πριν ακόμα φτάσει στα μεγάλα καταστήματα και σούπερ μάρκετ, λόγω εντόμων και παρασίτων κατά την παραγωγή έως απώλειες κατά τη μεταφορά. Τα προϊόντα που παράγει ένας τόπος δεν αργούν τόσο μέχρι να φτάσουν από την παραγωγή στο ράφι των καταστημάτων, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό μια ενδεχόμενη σπατάλη.