Τέσσερις αγαπημένες ιταλικές συνταγές χωρίς ντομάτα

Για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας που δε συμπαθούν ιδιαίτερα το εν λόγω λαχανικό.

Πίτσες, σπαγγέτι, σούπες, τζελάτο. Η ιταλική κουζίνα είναι γεμάτη λαχταριστές αλμυρές αλλά και γλυκές λιχουδιές, με γεύσεις και αρώματα πολύ κοντά στις δικές μας προτιμήσεις. Ολόκληρη η φιλοσοφία της στηρίζεται κυρίως σε τέσσερα βασικά συστατικά: το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον βασιλικό και την ντομάτα. Η τελευταία, μάλιστα, κυριαρχεί στις πιο δημοφιλείς ιταλικές συνταγές είτε ως σάλτσα, μαρινάδα, είτε ως φρέσκο μυρωδικό.

Διάβασε επίσης: Συνταγή για σπαγγέτι με σάλτσα κολοκύθας 

Κάποιοι όμως βρίσκουν τις ντομάτες εξαιρετικά αδιάφορες και ενοχλητικές, καθώς είναι πολύ πιθανό να καλύψουν όλες τις υπόλοιπες γεύσεις του πιάτου. Άλλοι πάλι έχουν αλλεργία σε αυτές, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις σπεσιαλιτέ της γείτονος χώρας. Ιταλική κουζίνα, ωστόσο, δεν σημαίνει μόνο φαγητά με ντομάτα, κάτι που αποδεικνύουν περίτρανα οι παρακάτω νόστιμες συνταγές, χωρίς την προσθήκη αυτής.

Σπαγγέτι με ελαιόλαδο και σκόρδο (Spaghetti aglio e olio)

Για την πιο διάσημη "φτωχή" μακαρονάδα με σάλτσα θα χρειαστείς:

500 γραμμάρια ζυμαρικά (της αρεσκείας σου)

8 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο

1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο ιταλικό μαϊντανό

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μέντας

Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλε 6 λίτρα αλατισμένου νερού να βράσουν. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά και μαγείρεψέ τα μέχρι να είναι al dente, περίπου 6 με 8 λεπτά. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά σε ένα σουρωτήρι, κρατώντας 2 κουταλιές της σούπας από το νερό που έβραζαν. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το σκόρδο και σοτάρισε το μέχρι να ροδίσει και να μυρίσει. Είναι σημαντικό να μην καεί το σκόρδο, διαφορετικά θα πικρίσει. Αφού ροδίσει αφαίρεσε το και πέταξε το. Σοτάρισε επίσης για ένα λεπτό το μπουκοβό και ρίξε μέρα το νερό τον ζυμαρικών. Στο τέλος πρόσθεσε τα μακαρόνια και ανακάτεψε για περίπου ένα λεπτό μέχρι να δέσουν μαζί με την σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά και σερβίρουμε.

Σαλάτα caprese

Κι όμως γίνεται χωρίς να προσθέσεις καθόλου ντομάτες. Θα χρειαστείς:

1 ½ φλιτζάνι ρόκα ή ανάμεικτα χόρτα

½ φλιτζάνι φρέσκος αρακάς

1 φλιτζάνι φρέσκα σπαράγγια

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​βασιλικό

2 κουταλιές της σούπας φρέσκια ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​δυόσμο

250 γραμμάρια φρέσκια μοτσαρέλα

ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι

Εκτέλεση: Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι με νερό και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να βράσει. Κόβουμε και καθαρίζουμε τα σπαράγγια σε μέτρια κομμάτια και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε την μοτσαρέλα σε παχιά κομμάτια και την αφήνουμε στην άκρη. Μόλις το νερό βράσει, βάζουμε μέσα τα σπαράγγια και τα μαγειρεύουμε για 3 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο αλλά και να διατηρήσουν την τραγανή υφή τους. Αφαιρώντας τα με μια τρυπητή κουτάλα, βούτηξε τα κατευθείαν μέσα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να κρυώσουν γρήγορα. Στην συνέχεια ακολουθείς την ίδια διαδικασία με τον αρακά. Αφού στραγγίσεις τα λαχανικά και τα τοποθετήσεις σε ένα πιάτο, βάλε από πάνω την μοτσαρέλα, το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά.

Σάλτσα Αλφρέντο 

Για τα ζυμαρικά, τα νιόκι, αλλά και την πίστα. Για την light σάλτσα Αλφρέντο θα χρειαστείς:

2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο

270 γραμμάρια τυρί κρέμα

3/4 φλιτζανιού πουρέ κολοκύθας

1/2 φλιτζάνι γάλα

1 κουταλιά της σούπας άμυλο καλαμποκιού

1 κουταλάκι του γλυκού καρύκευμα

Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση: Σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρεις το σκόρδο μέχρι να ροδίσει και έπειτα ρίχνεις το βούτυρο και το τυρί κρέμα ώσπου να λιώσει. Στην συνέχεια πρόσθεσε τον πουρέ κολοκύθας, το και το καρύκευμα. Σε μια κούπα διέλυσε το άμυλο καλαμποκιού με το γάλα και πρόσθεσε το στην σάλτσα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει βελούδινη. Η σάλτα Αλφρέντο είναι έτοιμη.

Πένες με ελιές και μανιτάρια portobello

Μια εύκολη συνταγή ζυμαρικών με πλούσιο ιταλικό άρωμα.

1 κουτί πένες

1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

4 μανιτάρια Portobello

4 σκελίδες σκόρδο

4 κόκκινες πιπεριές

1/2 φλιτζάνι μαύρες ελιές, χοντροκομμένες

1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί Romano

Εκτέλεση: Μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα πρόσθεσε νερό για να βράσουν οι πένες, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αφού είναι έτοιμα και τα στραγγίσεις, ρίξε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Ετοιμάζοντας την σάλτσα, καθάρισε τα μανιτάρια και τοποθέτησε τα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αφού τα μαρινάρεις με το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο, ψήσε τα στους 200 oC για 15 λεπτά. Έπειτα κόψε τις πιπεριές σε λεπτές φέτες και βάλε τες στο φούρνο να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν καθάρισε τις φλούδες. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τις πένες, τις ελιές, τα μανιτάρια, το τυρί και αφήνουμε το πιάτο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.