Eλαφρύ και εύκολο γεύμα: Δοκίμασε αγκινάρες με λεμόνι και μάραθο

Μπορεί να αποτελέσει και μια ιδιαίτερη γέμιση για τη μπαγκέτα σου.

Από τη Laura Rege - Απόδοση: Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγος-διατροφολόγος, health coach.

Το πικ νικ είναι πάντα μια καλή ιδέα για όλες τις εποχές και πόσο μάλλον τώρα. Δοκίμασε την παρακάτω συνταγή ως ένα ελαφρύ και εύκολο φαγητό για την παραλία ή για ένα δροσερό απόγευμα στην αυλή.

Αγκινάρες με λεμόνι και μάραθο

ΜΕΡΊΔΕΣ: 4 - ΧΡΌΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙ ΜΑΣΊΑΣ: 40 ΛΕΠΤΆ

Υλικά

  • 1 μικρό λεμόνι κομμένο στη μέση και επιπλέον 1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 8 baby αγκινάρες
  • 3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 μέτριο φινόκιο κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες και 3 κ.σ. ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • ½ φλ. ξηρό λευκό κρασί
  • 1 κύβος ζωμός λαχανικών ή ζωμός κοτόπουλου, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι
  • 2 ματσάκια baby καρότα
  • 1 ματσάκι baby γογγύλια κομμένα στη μέση
  • 1 μικρό λεμόνι (2 κ.σ. κομμένη φλούδα και
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένη φλούδα)
  • Χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ φλ. φρέσκος βασιλικός
  • 1/3 φλ. καβουρντισμένο κουκουνάρι
  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Μπαγκέτα για το σερβίρισμα

1. Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό και ρίχνουμε τον χυμό από τα 2 λεμόνια και τις λεμονόκουπες. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, μία μία κάθε φορά. Αφαιρούμε το σκληρό μέρος με τα φύλλα, καθαρίζουμε γύρω γύρω και κόβουμε την αγκινάρα στη μέση. Έπειτα τις ρίχνουμε στο νερό με το λεμόνι έτσι ώστε να αποφύγουμε την ενζυμική αμαύρωση.

2. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το βούτυρο, τα ¾ φινόκιο και το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε ενώ ανακατεύουμε συχνά για 5 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να πάρει χρώμα.

3. Προσθέτουμε και το κρασί και το αφήνουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κύβο, τα καρότα, τα γογγύλια και το ξύσμα λεμονιού. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα λαχανικά, για περίπου 15 λεπτά.Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.

4. Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε το φινόκιο που έχει μείνει και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη φλούδα από το λεμόνι, το πράσινο μέρος του φινόκιου, τον βασιλικό, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο και 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

5. Προσθέτουμε το μείγμα αγκινάρας και το μείγμα κρεμμυδιού και σερβίρουμε με μπαγκέτα.

Νηστίσιμη συνταγή για σαλάτα με αγκινάρες και μανιτάρια