Είναι υγιεινό το καλαμάρι;

Ένας ακόμα θαλασσινός μεζές που απολαμβάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες – με επιφύλαξη πάντα λόγω της χοληστερόλης που περιέχει.

Τηγανιτό, γεμιστό, ψητό στη σχάρα, με συνοδεία ή χωρίς, το χειμώνα και ειδικά το καλοκαίρι, το καλαμάρι είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό θαλασσινό, αφού εκτός από νόστιμο, διαθέτει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται καθάρισμα από μικρά κόκαλα, όπως τα περισσότερα ψαρικά. Αποτελεί βασικό υλικό σε αρκετές κουζίνες του κόσμου, ενώ κατέχει σημαντική θέση και στην ελληνική.

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει το καλαμάρι με μια εξόρμηση δίπλα στη θάλασσα και ένα ποτηράκι ούζου για συνοδεία, αποφεύγοντας να το μαγειρεύουν συχνά στο σπίτι, λόγω της φήμης που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό και σχετίζεται με την αύξηση της χοληστερόλης. Στην πραγματικότητα, όμως, το καλαμάρι θα μπορούσε να θεωρηθεί υγιεινή τροφή καθώς περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. 

Είναι τελικά υγιεινό το καλαμάρι;

Το καλαμάρι ως ζωική τροφή, είναι πηγή χοληστερόλης. Σε αντίθεση όμως με ορισμένα άλλα ζωικά προϊόντα, το καλαμάρι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Βέβαια, όταν το καλαμάρι τηγανίζεται αυξάνεται το συνολικό του λίπος και πιθανώς η περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά. Ουσιαστικά ο τρόπος μαγειρέματος είναι αυτός που κάνει μια τροφή σαν και αυτή ανθυγιεινή και επιβαρυντική για την υγεία μας. Και αυτό γιατί, μια μερίδα καλαμαριού (περίπου 85 γραμμάρια) περιέχει 198 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης και 13.2 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ταυτόχρονα είναι πηγή υγιών λιπών, αφού διαθέτει 0,09 γραμμάρια μονοακόρεστα λιπαρά και 0,4 γραμμάρια πολυακόρεστα λίπη. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση περισσότερων ακόρεστων λιπαρών συμπεριλαμβανομένων των μονοακόρεστων και των πολυακόρεστων. Αυτά τα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της HDL, της "καλής" δηλαδή χοληστερόλης. Η HDL έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αποβολή της κακής LDL.

Συμπληρώματα διατροφής με πρωταγωνιστή το καλαμάρι

Τα τελευταία χρόνια την προσοχή των καταναλωτών έχουν κατακτήσει και τα συμπληρώματα διατροφής με πρωταγωνιστή το καλαμάρι. Το έλαιο το καλαμαριού είναι πλούσιο σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, τα οποία φροντίζουν ιδιαίτερα για την υγεία της καρδιάς. Μάλιστα, θεωρείται πιο βιώσιμο από άλλα ιχθυέλαια καθώς παράγεται από υψηλής ποιότητας προϊόν καλαμαριού.

Τρόποι για να μαγειρέψεις υγιεινά το καλαμάρι:

Για να φας ένα νόστιμο πιάτο με καλαμάρι, δεν είναι απαραίτητο να τηγανιστεί, κάτι που θα σου αποδείξουμε ευθύς αμέσως με τις παρακάτω υγιεινές προτάσεις.

  • Καλαμάρι ψητό στη σχάρα ή τα κάρβουνα με λεμόνι και μυρωδικά
  • Τραγανό καλαμάρι πασπαλισμένο με φρυγανιά και ψημένο στο φούρνο
  • Καλαμάρι γεμιστό με ρύζι στην κατσαρόλα