Γαρίδες: Αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου;

Από τις all time classic συνταγές όπως οι γαρίδες κοκτέιλ, μέχρι την γαριδομακαρονάδα, το εν λόγω μαλακόστρακο έχει διχάσει πολλούς με την διατροφική του αξία.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι θαλασσινοί μεζέδες αποτελούν must επιλογή είτε στο σπίτι, είτε όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό. Οι γαρίδες ως κλασσική και αγαπημένη πρόταση πολλών, συνδυάζονται εύκολα σε πολλές συνταγές, από τις πιο all time classic που βρίσκουμε σε καλοκαιρινά parties, όπως οι γαρίδες κοκτέιλ, μέχρι την γαριδομακαρονάδα και τις γαρίδες σαγανάκι. Άλλοι πάλι προτιμούν τις γαρίδες μόνο με λεμόνι, απολαμβάνοντας ολοκληρωτικά την ιδιαίτερη γεύση τους. Όμως παρά την νοστιμιά, αλλά και την ευχάριστη επιλογή θαλασσινού χωρίς κόκαλα, αρκετοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν το εν λόγω μαλακόστρακο καθώς έχουν αμφιβολίες για την διατροφική του αξία. Είναι τελικά υγιεινές οι γαρίδες ή όχι; Ιδού η απορία!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις γαρίδες πριν τις προσθέσεις στην διατροφή σου

Περιέχουν λίγες θερμίδες

Οι γαρίδες είναι ένα από τα θαλασσινά που περιέχουν ελάχιστες θερμίδες στο σύνολο τους. Για παράδειγμα, μια μέτρια γαρίδα διαθέτει περίπου 7 θερμίδες, κάτι που σημαίνει ότι αν καταναλώσεις μια ντουζίνα δεν θα έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς θα έχεις φτάσει περίπου τις 85 θερμίδες. Βέβαια, ο τρόπος μαγειρέματος αλλά και το συνοδευτικό που θα βρίσκεται μαζί με τις γαρίδες, σίγουρα διαφοροποιεί κατά πολύ τα παραπάνω νούμερα, προσθέτοντας έξτρα θερμίδες στο εν λόγω ψαρικό.

Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη

Αν θέλεις να εξασφαλίσεις στην διατροφή σου περισσότερη πρωτεΐνη, τότε οι γαρίδες μπορούν να λειτουργήσουν ως σύμμαχος σου. Και αυτό γιατί 85 γραμμάρια ψητών γαρίδων περιέχουν 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, μόλις ελάχιστα λιγότερα από ένα στήθος κοτόπουλου. Μάλιστα οι μεγάλες γαρίδες jumbo διαθέτουν 3 γραμμάρια πρωτεΐνης η κάθε μια, ελάχιστα λιπαρά και υδατάνθρακες.

Διακρίνονται για την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά

Εκτός από την πρωτεΐνη, οι γαρίδες διαθέτουν μια σειρά από σημαντικά για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, θρεπτικά συστατικά. Περίπου 110 γραμμάρια γαρίδες στον ατμό περιέχουν 75% της Ημερήσιας Πρόσληψης βιταμίνη Β12, 50% της Η.Π. φώσφορο, 30% της Η.Π. χολίνη, 90% της Η.Π. σελήνιο, χαλκό και ιώδιο. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων από διάφορες φθορές, στην πρόληψη της γήρανσης καθώς και στην μείωση της φλεγμονής.

Έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, αλλά...

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι η διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 mg την ημέρα, με τα 85 γραμμάρια γαρίδας να φτάνουν σχεδόν την μίση ποσότητα αυτής. Ωστόσο, υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης. Η πρώτη ονομάζεται διαιτητική χοληστερόλη και βρίσκεται στα τρόφιμα και κυρίως στο κρέας. Το δεύτερο είδος χοληστερόλης είναι η χοληστερόλη του αίματος ή του ορού: αυτή η χοληστερόλη παράγεται από το συκώτι μας και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματός.

Όταν τρώμε πολλές ζωικές τροφές είναι πολύ πιθανό η χοληστερόλη που περιέχουν να απορροφηθεί από εκείνη στο αίμα, προκαλώντας διάφορα προβλήματα υγείας. Σχετική έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και τεχνητών τρανς λιπαρών έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος, από ότι οι γαρίδες, οι οποίες δεν περιέχουν τίποτα από τα παραπάνω. Ο τρόπος μαγειρέματος βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα.

Διάβασε επίσης: Είναι υγιεινό το καλαμάρι;