Υγιεινό και χορταστικό τοστάκι: 12 συνδυασμοί για να αποφύγεις τα αλλαντικά

Τα αλλαντικά, εκτός από περιττές θερμίδες, γεμίζουν τον οργανισμό με βλαβερά συστατικά που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συχνά, κυρίως για λόγους ευκολίας ή έλλειψης φαντασίας, επιλέγουμε να φτιάξουμε το κλασσικό και αγαπημένο σε πολλούς τοστάκι, με τον ίδιο – βαρετό τρόπο: Ψωμί, κίτρινο τυρί και κάποιο αλλαντικό. Η τελευταία προσθήκη δίνει την αίσθηση πως το μικρό αυτό σνακ θα γίνει πιο χορταστικό και θα μας κρατήσει μακριά από την πείνα για κάποιες ώρες. Ωστόσο, είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή;

Η απάντηση προφανώς είναι όχι, αφού τα αλλαντικά, ακόμα και τα πιο "αθώα" (π.χ. φέτες γαλοπούλας) εκτός από περιττές θερμίδες, γεμίζουν τον οργανισμό με βλαβερά συστατικά, τα οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Το εν λόγω είδος κρεάτων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και του εντέρου, εξαιτίας ορισμένων ουσιών οι οποίες έχουν σκοπό να διατηρούν αναλλοίωτη την γεύση, το χρώμα αλλά και την υφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επομένως η τακτική κατανάλωση αυτών, εκτός από βαρετή, είναι και επικίνδυνη. Με λίγη παραπάνω έμπνευση, απλά υλικά και τους συνδυασμούς που προτείνει η διατροφολόγος, Ζωή Σαμαρά, θα έχεις έτοιμο σε λίγα μόλις λεπτά ένα σούπερ υγιεινό και κυρίως χορταστικό τοστ για κάθε δύσκολη στιγμή.

Τι να βάλω στο τοστ αντί για αλλαντικά:

  • Αβοκάντο και Αυγό
  • Κίτρινο τυρί και Τυρί κρέμα (κατίκι, cottage, mascarpone)
  • Πέστο και Μοτσαρέλα
  • Κοτόπουλο (που έχει περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα) και Κίτρινο τυρί
  • Φέτα και Ελιές
  • Τόφου και Χούμους
  • Τόνο (κονσέρβα) και Τυρί κρέμα
  • Φέτα και Ντομάτα
  • Καπνιστό σολομό (σε φέτες) και Τυρί κρέμα
  • Βούτυρο καρπών (φιστικιού, αμυγδάλου, ταχίνι) και Μπανάνα
  • Βούτυρο καρπών και Μέλι
  • Μαρμελάδα και Τυρί κρέμα