Μπορούν τα μανιτάρια να σε προστατεύσουν από την κατάθλιψη;

Όλα όσα αποκαλύπτει έρευνα για τον περιορισμό του κίνδυνου εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Δεν είναι λίγα τα τρόφιμα που λειτουργούν ευεργετικά τόσο για την υγεία του σώματος, όσο και για την υγεία του πνεύματος. Όπως, επίσης, δεν είναι λίγες και οι τροφές που "προστατεύουν" τον οργανισμό από διάφορες εξωτερικές απειλές, αλλά και από την αλλοίωση που υφίστανται τα κύτταρα σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών σαν τον καρκίνο. Μεταξύ αυτών ανήκουν πλέον και τα μανιτάρια, τα οποία όπως αποκάλυψε σχετική έρευνα διαθέτουν μια σειρά ωφέλιμων συστατικών που προλαμβάνουν ορισμένους τύπους καρκίνου.

Το εν λόγω αξιοσημείωτο εύρημα πυροδότησε την αναζήτηση περαιτέρω πλεονεκτημάτων από την κατανάλωση μανιταριών και όπως απεδείχθη μέσω νέου κύκλου ερευνών, το συγκεκριμένο τρόφιμο φαίνεται πως λειτουργεί ενάντια στην κατάθλιψη. "Τα μανιτάρια είναι οι υψηλότερες διατροφικές πηγές ενός συγκεκριμένου αμινοξέος που ονομάζεται εργοθειονίνη, το οποίο διακρίνεται για την αντιφλεγμονώδη δράση του. Η υψηλή συγκέντρωση αυτού σε ένα λαχανικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες, κάτι που πιθανότατα οδηγήσει στον περιορισμό εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων" εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Djibril Ba, προσθέτοντας μάλιστα πως τα λευκά μανιτάρια – η ποικιλία με την μεγαλύτερη κατανάλωση – είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, ένα μέταλλο το οποίο έχει επίσης συνδεθεί με την μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.

Η έρευνα

Εξετάζοντας δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και τις διαγνώσεις ψυχικής υγείας για περισσότερους από 24.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα μανιτάρια είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη. Παρόλο που κάτι τέτοιο αποδεικνύει συσχέτιση και όχι απαραίτητα αιτιότητα, η καθημερινή κατανάλωση μανιταριών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε εργοθειονίνη, θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Για την ενίσχυση της δυναμικής της συσχέτισης ο Dr. Ba και η ερευνητική του ομάδα πραγματοποίησαν μια δοκιμή που περιελάμβανε την αντικατάσταση του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με μανιτάρια. Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν, τα μανιτάρια φαίνεται πως λειτούργησαν περισσότερο ως στοιχείο "πρόληψης" των συμπτωμάτων παρά ως θεραπευτική λύση στους ήδη πάσχοντες.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, τα μανιτάρια μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά επίσης και για την υγεία του εντέρου, η οποία όπως αποδεικνύουν σχετικές μελέτες είναι σημαντική τόσο για την γνωστική λειτουργία, όσο και για την ομαλή ρύθμιση των συναισθημάτων. Καταληκτικά, η νευροεπιστήμονας, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Lisa Mosconi αναφέρει χαρακτηριστικά πως "εκείνο που μέχρι πρότινος περνούσε απαρατήρητο ήταν πως από όλα τα όργανα του σώματος μας, ο εγκέφαλος είναι το όργανο που μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την κακή διατροφή σε πολύ μεγάλο βαθμό".

Διάβασε επίσης: 4 βραδινά σνακ που τονώνουν την διάθεση