Bao Buns: Το μυστικό για να φτιάξεις αλλά και να διατηρήσεις τα πιο αφράτα ψωμάκια ατμού

Τα γεμιστά ψωμάκια ατμού με καταγωγή από την Κίνα είναι όλα όσα χρειάζεται για μια τέλεια βραδιά με φίλους.

Τα bao buns, χωρίς αμφιβολία, αποτελούν το διατροφικό trend που ήρθε από την Κίνα για να μείνει, αφού όλο και περισσότερα εστιατόρια και all-day μαγαζιά προσθέτουν διάφορες παραλλαγές αυτών στα menu τους, ενώ δεν είναι λίγα και τα αμιγώς "κινέζικα" φαγάδικα που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, σερβίροντας αποκλειστικά το εν λόγω έδεσμα. Ξαδερφάκια των baozi, τα bao buns είναι εκείνα τα λευκά, αφράτα και γευστικότατα ψωμάκια, τα οποία μαγειρεύονται στον ατμό και γεμίζονται συνήθως με κρέας όπως κοτόπουλο, χοιρινό ή πάπια, ψαρικά όπως γαρίδες ή/και ψητά λαχανικά. Μια chili ή bbq σάλτσα έρχεται να δέσει όλα τα υλικά, χαρίζοντας ένα λαχταριστό αποτέλεσμα.

Αυτό που κάνει τα bao buns τόσο ξεχωριστά είναι ασφαλώς η σύσταση του ζυμαριού, αλλά και ο τρόπος προετοιμασίας αυτών. Το κάθε ψωμάκι έχει περίπου 80 θερμίδες σκέτο, ενώ ανάλογα με την γέμιση μπορεί να φτάσει τις 300 θερμίδες. Πολλές φορές, ωστόσο, είναι τόσο χορταστικά, που μόνο ένα – δύο είναι υπεραρκετά. Η προετοιμασία τους αν και λίγο μπελαλίδικη, αξίζει τον κόπο για να απολαύσεις ένα ξεχωριστό δείπνο με φίλους στο σπίτι. Ακόμα και όταν δεν έχεις χρόνο να πλάσεις τα ψωμάκια σου, τα bao buns μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα στην κατάψυξη, αρκεί να προσέξεις τα παρακάτω.

Συνταγή για τα πιο αφράτα και μεταξένια bao buns:

Υλικά (για τα ψωμάκια)

2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή ενεργή μαγιά

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

½ φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό,

2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

¼ φλιτζάνι λάδι αβοκάντο

Εκτέλεση

1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ή μέχρι να αφρίσει η μαγιά.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

3. Πρόσθεσε το λάδι αβοκάντο και το μείγμα της μαγιάς και ανακάτεψε για να σχηματιστεί μια τραχιά μπάλα, προσθέτοντας 1 με 2 κουταλιές της σούπας νερό ακόμα αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή. 4. Μετέφερε τα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, πλάσε σε μπάλα και ζυμώσε τη δυνατά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, περίπου 5 λεπτά.

5. Αλείφουμε με λίγο λάδι το εσωτερικό ενός μπολ και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά. (Σημείωση: δεν θα φουσκώσει τόσο πολύ όσο άλλες παραδοσιακές ζύμες με μαγιά.)

6. Αφού η ζύμη φουσκώσει, άπλωσε την πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια και κόψε με ένα ποτήρι κύκλους από την ζύμη και τοποθέτησε τους πάνω σε μικρά τετραγωνάκια λαδόκολλας που θα έχεις από πριν κόψει και τοποθετήσει πάνω σε ένα ταψί.

7. Άλειψε τους λίγο στην άκρη με το λάδι, δίπλωσε ελαφρά τον κάθε κύκλο στην μέση και πίεσε ελαφρά.

8. Σκέπασε με μεμβράνη και άφησε το στην άκρη για 1 ώρα να φουσκώσει.

9. Τοποθέτησε έναν ατμομάγειρα από μπαμπού πάνω από ένα τηγάνι με βραστό νερό. Πρόσθεσε μέσα σε αυτόν όσα ψωμάκια χωράνε κάθε φορά και άφησε τα να φουσκώσουν για περίπου 9 με 11 λεπτά.

10. Αφού ετοιμαστούν πρόσθεσε μέσα σε αυτά την γλυκιά ή αλμυρή γέμιση που θα επιλέξεις.

Πώς θα διατηρήσεις φρέσκα και (κυρίως) αφράτα τα bao buns

Η μαλακή και λεία υφή τους μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι δεν μπορούν να διατηρηθούν και να καταναλωθούν την επόμενη ημέρα ακόμα και εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να φυλάξεις μερικά bao bun στην κατάψυξη για μια ώρα ανάγκης. Τα ψωμάκια ατμού αποθηκεύονται καλύτερα και ευκολότερα όταν έχουν ήδη ψηθεί και η διαδικασία είναι η εξής:

1. Άφησε τα ψωμάκια στον ατμό να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Τοποθετήστε τα ψωμάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

3. Τοποθετούμε το ταψί στην κατάψυξη για 1-2 ώρες.

4. Μετά από 2 ώρες, τοποθέτησε τα ψωμάκια σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα κατάψυξης.

5. Τοποθέτησε τα στην κατάψυξη

Τα bao buns μπορούν να μείνουν για 4 έως 6 εβδομάδες στην κατάψυξη πριν αρχίσει να αλλοιώνεται η ποιότητά τους.

Extra tip: Είναι σημαντικό τα ψωμάκια που έχουν ψηθεί, να κρυώσουν πολύ καλά πριν μπουν στην κατάψυξη.