Πέντε σνακ που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Όλες οι τροφές που αξίζει να προσθέσεις στο διατροφικό σου πλάνο προλαμβάνοντας κάθε μελλοντική ανησυχία.

Η λέξη "σνακ" έχει – αδίκως – συνδεθεί με μια διατροφή πολύ διαφορετική από τα πρότυπα που αντιπροσωπεύει ένα ισορροπημένο well-being. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου στο άκουσμα της λέξης στο μυαλό μας έρχεται σχεδόν αυτόματα κάθε ανθυγιεινή και γεμάτη θερμίδες λιχουδιά που κυκλοφορεί και επηρεάζει αρνητικά τόσο την σιλουέτα, όσο και την υγεία του οργανισμού μας. Αφήνοντας, ωστόσο, στην άκρη την παραπάνω "λογική", τα σνακ αποτελούν ένα εξαιρετικό τρόπο να διατηρείς το στομάχι σου χορτάτο μεταξύ των μεγάλων γευμάτων και τα επίπεδα της ενέργειάς σου ισορροπημένα.

Διάβασε επίσης: Η ειδικός απαντά: Τελικά βοηθούν τα σνακ στη δίαιτα και απώλεια βάρους;

Έτσι, τα μικρά και κυρίως υγιεινά γεύμα είναι όχι μόνο αποδεκτά στις περισσότερες δίαιτες απώλειας βάρους, αλλά απολύτως απαραίτητα για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Πραγματοποιώντας σωστές επιλογές σνακ εκτός από την εικόνα του σώματός σου, μπορείς να ενισχύσεις ή ακόμα και να βελτιώσεις την κατάσταση των οργάνων σου, παρέχοντας βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία για την εξασφάλιση της υγείας τους. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και για να απολαμβάνεις μελλοντικά μια γερή καρδιά, ορίστε μερικές καλές επιλογές για να προσθέσεις στο καθημερινό διατροφικό σου πλάνο:

Πέντε σνακ που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Μήλα

Το γνωστό σε όλους μας ρητό "ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα" δεν είναι καθόλου τυχαία τόσο δημοφιλές, αφού το εν λόγω φρούτο περιέχει συστατικά που λειτουργούν προστατευτικά για το κυκλοφορικό σύστημα. Για παράδειγμα, τα μήλα είναι πλούσια σε κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που σύμφωνα με σχετική έρευνα, καταπολεμά την φλεγμονή, η οποία με την σειρά της δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων στον οργανισμών μεταξύ των οποίων και τα καρδιακά νοσήματα. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές διαλυτές ίνες, οι οποίες δεν απορροφούνται από τον γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να απομακρύνουν την χοληστερίνη από το σώμα.

Αβοκάντο

Ένα ευέλικτο λαχανικό που ταιριάζει σε πολλές και διαφορετικές συνταγές, γλυκές και αλμυρές, ενώ είναι το ίδιο λαχταριστό και όταν καταναλώνεται μόνο του. Το αβοκάντο κατακλύζεται από μια πληθώρα μονοακόρεστων λιπών, τα οποία είναι υπεύθυνα για την μείωση της "κακής" χοληστερόλης (LDL) που συνήθως συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας φραγμούς. Μάλιστα, αντίστοιχη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of the American Heart Association" το 2022 εξηγεί πως η κατανάλωση αβοκάντο συνδέθηκε με τον περιορισμό του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Φυσικός χυμός πορτοκάλι

Σνακ θεωρούνται σαφώς και οι υγρές τροφές, με τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού να ξεχωρίζει για την ευεργετική δράση που προσφέρει στην καρδιά. Ένας 100% φυσικός χυμός από πορτοκάλια περιέχει εσπεριδίνη ένα ισχυρό φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την υγεία των αγγείων. Έρευνες πιστοποιούν πως η κατανάλωση επαρκής ποσότητας φλαβανοειδών συμβάλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, προλαμβάνοντας την στεφανιαία νόσο.

Kale

Το kale είναι ένα είδος λάχανου, πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο όπως έχει αποδειχθεί μειώνει την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας την καρδιά. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ενήλικες άνδρες θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 400 έως 420 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου την ημέρα και οι γυναίκες 310 έως 320 χιλιοστόγραμμα αντιστοίχως.

Ξηροί καρποί

Ένα από τα πιο πρακτικά σνακ που μπορείς να έχεις πάντοτε μαζί σου είναι η ξηροί καρποί. Όπως ίσως γνωρίζεις ήδη, οι ξηροί καρποί δεν λειτουργούν απλώς υπέρ της σιλουέτας σου, γεμίζοντας την με θρεπτικά συστατικά και ελάχιστες θερμίδες, αλλά και υπέρ της καρδιάς σου. Τα καρύδια ειδικά, τα οποία διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε πολυφαινόλες, έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν την φλεγμονή, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Έκτος από αυτά, τα κάσιους, τα φιστίκια Αιγίνης, τα αμύγδαλα, οι σπόροι κολοκύθας και λιναρόσπορου αποτελούν επίσης πρώτης τάξεως σνακ για την καλή λειτουργία της καρδιάς.