Κυτταρίτιδα: Τα τρόφιμα που προκαλούν την εμφάνισή της

Και πρέπει άμεσα να αποφύγεις.

Παρόλο που η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία και εμφανίζεται, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, στο 80 με 90% των ενήλικων γυναικών, απασχολεί ιδιαίτερα πολλούς ανθρώπους λόγω της όψης που αποκτά η επιδερμίδα – κυρίως στους μηρούς, τους γλουτούς και την κοιλιά – κατά την εμφάνισή της. Η εν λόγω μορφή λίπους πιέζει ουσιαστικά τον συνδετικό ιστό του δέρματος, δημιουργώντας την χαρακτηριστική ανομοιόμορφη επιφάνεια, την οποία αρκετοί παρομοιάζουν με την ανάγλυφη όψη του φλοιού του πορτοκαλιού.

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν έχουν φτάσει ακόμα στον πλέον αποτελεσματικό τρόπο εξάλειψη της, ωστόσο, με έναν συνδυασμό υγιεινών διατροφικών επιλογών, τακτικής άσκησης και κάποιων θεραπειών, οι πιθανότητες μείωσης της αυξάνονται σημαντικά. Βέβαια, όπως έχει αποδειχθεί, η δημιουργία του εν λόγω λίπους εκτός από τους γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες, πιθανότατα να οφείλεται σε ορισμένες τροφές, οι οποίες όχι μόνο προωθούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας αλλά κρίνονται ακατάλληλες για την συνολική υγεία του οργανισμού καθώς είναι πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, λιπαρά και νάτριο.

Ποιες τροφές οδηγούν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας;

Λευκό ψωμί

Μπορεί να μην έχει πάντα αλμυρή γεύση, αλλά το λευκό ψωμί είναι μια ύπουλη πηγή νατρίου. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα περισσότερα τυποποιημένα ψωμιά συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 κορυφαίων πηγών νατρίου, ένα συστατικό το οποίο όταν συνδυάζεται με τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες των λευκών δημητριακών, οδηγούν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Επιπλέον, μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο παχυσαρκίας λόγω των επιπτώσεών τους στην ινσουλίνη. Για την αποφυγή αντίστοιχων χρόνιων ασθενειών αλλά και μείωσης της κυτταρίτιδας, συνίστανται δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και όλα τα υποπροϊόντα του.

Αρτοσκευάσματα

Στην ίδια κατηγορία με το λευκό ψωμί, συγκαταλέγονται επίσης τα κέικ, τα ντόνατς, τα κρουασάν, οι τάρτες, τα τσουρέκια κ.α., αφού είναι εμπλουτισμένα με τον εξής ακατάλληλο συνδυασμό: νάτριο, κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Σαφώς, ένα κομμάτι κέικ ή λίγη μηλόπιτα δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την αύξηση της κυτταρίτιδας, αρκεί φυσικά να μην καταναλώνονται σε τακτική βάση και σε μεγάλες ποσότητες.

Παγωτό

Μια διατροφή με πολλά κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες δεν έχει ως αποτέλεσμα απλώς την αύξηση βάρους, αλλά και την εμφάνιση κυτταρίτιδας, η οποία δεν σχετίζεται απαραιτήτως με τον αριθμό των κιλών μας. Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με λιπαρά, τα οποία συνδέονται με τον αυξημένο αριθμό θερμίδων που προσλαμβάνουμε πολλές φορές άθελα μας. Τα τελευταία, και ιδίως το παγωτό, το οποίο περιέχει σημαντική ποσότητα ζάχαρης και άρα λιπαρών, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλέον πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε πιο έντονη εμφάνιση κυτταρίτιδας, υποστηρίζει σχετική μελέτη.

Αναψυκτικά

Η αντίσταση στην ινσουλίνη θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Και αυτό γιατί οι αγγειακές βλάβες εμφανίζονται συχνά σε άτομα με διαβήτη, και δεδομένου ότι η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι εν μέρει μια αγγειακή κατάσταση, τα προβλήματα με το σάκχαρο στο αίμα θα μπορούσαν να ωθήσουν το λίπος να πιέσει το δέρμα. Τα αναψυκτικά αποτελούν έναν από τους βασικούς ενόχους ανισορροπίας των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Circulation" συνέδεσε άμεσα τα ποτά με ζάχαρη και γλυκαντικά, όπως η σόδα, με την αύξηση του λίπους στην κοιλιά.

Διάβασε επίσης: Οι κορυφαίες 10 τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό