Σαγκουίνι: Το…ματωμένο πορτοκάλι με τις εκπληκτικές ιδιότητες για την υγεία σου

Τι παραπάνω προσφέρει από τα κλασικά πορτοκάλια;

Το σαγκουίνι ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών καθώς πρόκειται για τη "ματωμένη" ποικιλία πορτοκαλιών, με την έντονη κόκκινη σάρκα, τη ζουμερή γλυκόξινη γεύση αλλά και το απολαυστικό βαθύ, φρουτώδες άρωμα. Το χαρακτηριστικό βυσσινή – κόκκινο χρώμα του προκύπτει από διάφορες ενώσεις, γνωστές ως ανθοκυανίνες, προσφέροντας μια χρωματική πανδαισία στις συνταγές που χρησιμοποιείται. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εντάξεις το σαγκουίνι στο διατροφικό σου πλάνο. Είτε επιλέγεις κάποια γλυκιά, είτε και αλμυρή εκδοχή με σαγκουίνι, σημασία έχει η εκπληκτική θρεπτική του αξία, η οποία λόγω των πολύτιμων συστατικών της εμπλουτίζει με εντυπωσιακά οφέλη των οργανισμό.

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει ένα σαγκουίνι:

Τα σαγκουίνια περιέχουν ελάχιστες θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό.

  • Θερμίδες: 69
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λιπαρά: 0,6 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 15 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C κάνει το σαγκουίνι να ξεχωρίζει μεταξύ των άλλων ειδών πορτοκαλιού, ενώ επίσης περιέχει κάλιο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ποια βασικά οφέλη κερδίζει ο οργανισμός από την κατανάλωση σαγκουινιών;

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Με μια ισχυρή δόση βιταμίνης C σε κάθε τους μερίδα, τα σαγκουίνια μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντάς τον από βακτήρια και λοιμώξεις. Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνη C μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διάρκειας των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, στη μείωση της σοβαρότητάς τους ακόμη και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για σοβαρές λοιμώξεις.

Μάλιστα, τα "κόκκινα" πορτοκάλια διαθέτουν μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, την μείωση της φλεγμονής και την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης.

Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου

Ως εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, τα σαγκουίνια συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, ενώ διάφορες μελέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο το εν λόγω θρεπτικό συστατικό να αποτελεί τη βασική θεραπεία σε παθήσεις που σχετίζονται με το εντερικό μικροβίωμα.

Προάγουν την απώλεια βάρους

Και μια που μιλάμε για φυτικές ίνες, η απώλεια βάρους ανήκει επίσης στα ευεργετικά οφέλη που απολαμβάνει ο οργανισμός με την τακτική κατανάλωση τους. Οι φυτικές ίνες περνούν από τον πεπτικό σωλήνα πολύ αργά, παρατείνοντας την πέψη στο στομάχι και κρατώντας το για περισσότερες ώρες χορτάτο. Μελετητές ασχολήθηκαν με την συσχέτιση των σαγκουινιών και την απώλεια βάρους, αποδεικνύοντας πως οι φυτικές ίνες που περιέχουν λειτουργούν αποτελεσματικά.

Διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως προαναφέραμε τα σαγκουίνια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η χρυσανθεμίνη, προστατεύοντας τον οργανισμό από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων εσπεριδοειδών μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα, του στομάχου και του στόματος, ωστόσο είναι απαραίτητη η περαιτέρω μελέτη επί του θέματος.

Διάβασε επίσης: Τι είναι πιο υγιεινό τελικά; Το πορτοκάλι ή ο χυμός πορτοκάλι;