Ψημένο ή κρύο τοστ; Έχουν θερμιδική διαφορά και τι να προτιμήσεις;

Η διατροφολόγος μας απαντά.

Aπό τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Yγεία και Πολιτικές (cibus.gr).

Όταν πρόκειται για ένα κλασικό σάντουιτς, λίγες επιλογές είναι τόσο comfort όσο ένα τοστάκι με τυρί. Είτε το προτιμάς ψημένο είτε κρύο, είναι δύσκολο να αντισταθείς στο λαχταριστό αποτέλεσμα. Και εάν προσπαθείς να κάνεις υγιεινές επιλογές στη διατροφή σου, μπορεί να αναρωτιέσαι ποιο είδος τοστ είναι η καλύτερη επιλογή.

Φρυγανισμένο ψωμί

Όταν φρυγανίζουμε το ψωμί, μειώνεται η περιεκτικότητά του σε νερό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αφαιρούνται οι θερμίδες. Οι αλλαγές στις θερμίδες του ψωμιού κατά το ψήσιμο, διαφέρουν ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο φρυγανίζεται. Εάν το ψωμί είναι ελαφρά φρυγανισμένο, οι διαφορές στις θερμίδες θα ήταν πολύ ασήμαντες για να αναφέρουμε. Σε ό,τι αφορά τη γλουτένη, εάν ψήσουμε το ψωμί δε θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην περιεκτικότατα του προϊόντος σε αυτό το συστατικό. 

Το φρυγανισμένο ψωμί, από την άλλη, φαίνεται ότι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το μη φρυγανισμένο ψωμί. Το ψημένο ψωμί διασπάται πιο αργά, απελευθερώνει γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος πολύ πιο σταδιακά, επομένως το σάκχαρο στο αίμα δεν ανεβαίνει απότομα και δεν υπάρχει μεγάλη έκκριση ινσουλίνης από τον οργανισμό. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η ινσουλίνη και η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέονται στενά με την αύξηση βάρους. Ως αποτέλεσμα, το ψήσιμο του ψωμιού μπορεί να παίξει μικρό ρόλο βοηθώντας άτομα που επιθυμούν απώλεια βάρους ή καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Τι να προσέξεις 

Σε αυτό που πρέπει να δώσεις προσοχή είναι στο πολύ φρυγανισμένο ψωμί, καθώς παράγεται μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, που σχηματίζεται σε ορισμένα τρόφιμα όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα αυτής της χημικής ουσίας συνδέονται με τον καρκίνο, επομένως ο FDA διεξάγει έρευνα για να προσδιορίσει εάν τα χαμηλότερα επίπεδα ενέχουν επίσης κίνδυνο.

Τυρί 

Σε ό,τι αφορά το τυρί που περιέχει το τοστ, δε φαίνεται να υπάρχει σημαντική διαφορά στις θερμιδικές και τα λιπαρά στο ψημένο και μη ψημένο τυρί. 

Τι να προτιμήσω τελικά; 

Σε γενικές γραμμές το τοστ ψημένο ή άψητο έχει ελάχιστες διαφορές θερμιδικά. Σε αυτό που πρέπει να δώσεις προσοχή είναι στη συνεχή κατανάλωση ψωμιού και φυσικά στο τι περιλαμβάνει το τοστ που θα καταναλώσεις. Είναι προτιμότερο να καταναλώσεις ένα ψωμί ολικής και τυρί χαμηλών λιπαρών, συγκριτικά με ένα τοστ με λευκό ψωμί, τυρί με υψηλά λιπαρά και μια εξτρά λιπαρή ουσία όπως μαγιονέζα ή βούτυρο. 

Δες εδώ τα 10 Dos και Don’ts για ένα πετύχεις ένα υγιεινό αποτέλεσμα στο τοστ