Υγιές αδυνάτισμα: 4 διατροφικοί μύθοι των social media καταρρίπτονται

Οι έγκυρες πηγές πληροφόρησης είναι αυτές που θα σε βοηθήσουν να χάσεις αποτελεσματικά βάρος, φροντίζοντας πάνω από όλα την υγεία σου.

Τα social media, όπως και γενικότερα οι πληροφορίες που αντλούμενα ανεξάντλητα από το διαδίκτυο, μπορούν πολλές φορές να μας επηρεάσουν με έναν όχι και τόσο θετικό τρόπο, ειδικότερα ως προς τις ιδέες και τους τρόπους όπου μοιράζονται για γρήγορο αδυνάτισμα. Η απώλεια βάρους απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους και η αδιάκοπη προσπάθεια να επιτευχθεί με έναν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο και ξεκούραστο τρόπο, οδηγεί συχνά σε λανθασμένες πρακτικές.

Κάπου ανάμεσα σε αυτά, ανακρίβειες και παραπληροφορήσεις όχι μόνο κάνουν την εμφάνιση τους αλλά γίνονται και viral σε βάρος την υγείας μας. Διατροφολόγοι και ειδικοί σε θέματα διατροφής καταρρίπτουν τέσσερις διατροφικούς μύθους που κυριαρχούν αυτή την στιγμή στον ιστό, εξηγώντας τι σημαίνει υγιές και μακροπρόθεσμο αδυνάτισμα.

Μύθος 1ος: Η δίαιτα Keto ή χαμηλών υδατανθράκων είναι ιδανική για όλους

Ενώ μια διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες ή η δίαιτα Keto μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους, η Dr. Rekha B. Kumar, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής του Πανεπιστημίου Cornell, εξηγεί πως οι παραπάνω διατροφές δεν λειτουργούν το ίδιο για όλους. "Είτε λόγω ιατρικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης, με την ακραία μείωση των υδατανθράκων να αποδεικνύεται επικίνδυνη, είτε επειδή οι διατροφές αυτές δεν ταιριάζουν με τη βιολογία ενός ατόμου, είναι αδύνατον να λειτουργήσουν καθολικά" αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές ανισορροπίες στον οργανισμό.

Μύθος 2ος: Η καφεΐνη είναι απαραίτητη για να έχεις ενέργεια

Η καφεΐνη ως διεγερτικό "ξυπνάει" τον εγκέφαλο, αλλά δεν παρέχει ενέργεια στο σώμα, όπως οι τροφές. Η λύση για περισσότερη ενέργεια βρίσκεται μέσα στο σώμα εξηγεί η διατροφολόγος Jen Scheinman. "Έχουμε αυτά τα οργανίδια παραγωγής ενέργειας μέσα σε κάθε κύτταρο που ονομάζονται μιτοχόνδρια, και όταν τα θρέφουμε και τα φροντίζουμε με έναν υγιεινό τρόπο ζωής - όπως ισορροπημένη διατροφή, καλός ύπνος, διαχείριση του στρες - το σώμα μας παράγει την ενέργεια που χρειαζόμαστε, τόσο για να λειτουργήσουμε παραγωγικά, όσο και για να απαλλαγούμε από περιττές θερμίδες" εξηγεί.

Μύθος 3ος: Οι φαρμακευτικές "λύσεις" για άμεσο αδυνάτισμα λειτουργούν σε όλους.

Κατά καιρούς κυκλοφορούν φάρμακα και σκευάσματα που υπόσχονται απώλεια βάρους σε χρόνο dt, χωρίς να εστιάζουν σε ενδεχόμενες παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από την τακτική κατανάλωσή τους. Σύμφωνα με την διατροφολόγο Scheinman οι εν λόγω "φαρμακευτικές λύσεις" μπορεί να λειτουργήσουν με αρνητικό αντίκτυπο ως προς την υγεία, ενώ δεν είναι απίθανο να παρατηρηθεί αύξηση του βάρους μετά την διακοπή τους εάν δεν έχει υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής.

Μύθος 4ος: Πρέπει να ακολουθείς δίαιτες αποτοξίνωσης

Η Dr. Kumar εξηγεί πως καμία δίαιτα αποτοξίνωσης προς το παρόν δεν είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα για την υγεία του μεταβολισμού. "Μια δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά έναν ασθενή, ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Υπάρχει πιθανότητα η κατακράτηση υγρών ή η δυσκοιλιότητα να επιστρέψει σύντομα" αναφέρει. Για να βοηθηθεί το σώμα ουσιαστικά αρκεί να ακολουθήσεις έναν ολοκληρωτικά υγιεινό τρόπο ζωής με τακτική άσκηση, ισορροπημένα γεύμα και ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό σου.

Διάβασε επίσης: Οι καλύτεροι τρόποι για να χάσεις βάρος σύμφωνα με την επιστήμη