Ρυζογκοφρέτες, φρυγανιές, κράκερ, παξιμάδι: Ποια ειναι η πιο υγιεινή επιλογή;

Όσον αφορά τα σνακ, υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξεις.

Όσον αφορά τα σνακ, υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξεις. Ωστόσο, ορισμένα σνακ είναι πιο υγιεινά από άλλα. Οι ρυζογκοφρέτες, τα κράκερ, τα παξιμάδια και οι φρυγανιές είναι όλα δημοφιλείς επιλογές σνακ ή συνοδευτικού σε ένα γεύμα, αλλά ποιο είναι το πιο υγιεινό; Παρακάτω θα δούμε τις θρεπτικές αξίες καθενός από αυτά τα σνακ για να προσδιορίσουμε ποιο είναι το πιο υγιεινό.

Ρυζογκοφρέτες

Οι ρυζογκοφρέτες είναι μια δημοφιλής επιλογή σνακ για όσους αναζητούν μια τροφή χαμηλών θερμίδων. Φτιάχνονται από ρύζι που έχει συμπιεστεί για να σχηματίσει ένα κέικ. Είναι διαθέσιμες σε διάφορες γεύσεις και συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινή επιλογή σνακ. Ωστόσο, πολλές φορές δεν είναι τόσο υγιεινές όσο φαίνονται. Έχουν λίγες θερμίδες, αλλά στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Κράκερ

Τα κράκερ είναι ένα βασικό σνακ για πολλούς. Παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό και λάδι και διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και μπορούν να είναι μια υγιεινή επιλογή σνακ αν επιλέξεις το σωστό είδος. Τα κράκερ ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, πολλοί τύποι κράκερ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. Επομένως, είναι απαραίτητο να διαβάσεις προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες πριν επιλέξεις αυτό που θα αγοράσεις. 

Παξιμάδια

Τα παξιμάδια, ένα είδος σκληρού μπισκότου που καταναλώνεται συχνά με τσάι ή καφέ, παρασκευάζονται από αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο και διατίθενται σε διάφορες γεύσεις. Τα παξιμάδια είναι μια επιλογή σνακ με πολλές θερμίδες και δεν είναι πολύ θρεπτικά. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κορεσμένα λίπη. Επομένως, είναι καλύτερο να περιορίσεις την κατανάλωσή τους εάν αναζητάς μια υγιεινή επιλογή σνακ.

Φρυγανιές 

Οι φρυγανιές είναι μια δημοφιλής τροφή για πρωινό που μπορεί να καταναλωθεί και ως σνακ. Φτιάχνεται από ψωμί που έχει φρυγανιστεί μέχρι να γίνει τραγανό. Είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σνακ από τις ρυζογκοφρέτες και τα παξιμάδια, επειδή παρασκευάζεται από ψωμί ολικής αλέσεως, το οποίο είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επιλέξεις ψωμί ολικής αλέσεως που δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά.

Τι να επιλέξω; 

Από τις τέσσερις επιλογές που παρουσιάζονται, οι φρυγανιές είναι η πιο υγιεινή επιλογή σνακ. Παρασκευάζεται από ψωμί ολικής αλέσεως, το οποίο είναι καλή πηγή φυτικών ινών και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Οι ρυζογκοφρέτες είναι χαμηλές σε θερμίδες, αλλά στερούνται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ τα παξιμάδια είναι πλούσια σε θερμίδες και δεν είναι πολύ θρεπτικά. Τα κράκερ μπορούν να είναι μια υγιεινή επιλογή σνακ αν επιλέξεις το σωστό είδος. Επομένως, εάν ψάχνεις για μια υγιεινή επιλογή σνακ, επίλεξε τοστ ολικής αλέσεως ή κράκερ και διάβασε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες.