Ποια διατροφή έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα; Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Δημοφιλείς διατροφές στο μικροσκόπιο για την ποιότητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Tulane των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής συνέκρινε δημοφιλής διατροφές τόσο ως προς την ποιότητά τους διατροφικά, όσο και ως προς τις περιβαλλοντικές του συνέπειες. Όπως διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν, οι δίαιτες keto και paleo εμφάνισαν χαμηλότερες βαθμολογίες στην συνολική ποιότητα διατροφής, ενώ παρατηρήθηκε ότι μέσω αυτών εκπέμπονται οι υψηλότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από όλες τις δίαιτες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η δίαιτα keto, η οποία δίνει προτεραιότητα στις υψηλές ποσότητες λίπους και στις χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων, εκτιμήθηκε ότι παράγει σχεδόν 3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται. Η δίαιτα paleo από την άλλη, η οποία αποφεύγει τα δημητριακά και τα φασόλια υπέρ των κρεάτων, των ξηρών καρπών και των λαχανικών, έλαβε την αμέσως χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας διατροφής και είχε επίσης υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, με 2,6 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά 1.000 θερμίδες.

Στην αντίπερα όχθη βρέθηκε η χορτοφαγική διατροφή, η οποία όπως παρατηρήθηκε σημείωσε την χαμηλότερη βαθμολογία ως προς τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, με τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να μην ξεπερνούν τα 0,7 κιλά ανά 1000 θερμίδες. Τα βήματα της vegan και vegetarian διατροφής τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και ως προς το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα ακολουθεί η δίαιτα των πεσκάτων, η οποία αν και δεν περιέχει καθόλου κρέας, διακρίνεται για την άφθονη κατανάλωση ψαριών.

Η παμφάγος δίαιτα – η οποία αντιπροσωπεύεται από το 86% των συμμετεχόντων της έρευνας – βρέθηκε περίπου στη μέση των αποτελεσμάτων τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και σε επίπεδο βιωσιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι όσοι ακολουθούσαν παμφάγες δίαιτες αλλά επέλεγαν τις εκδοχές της μεσογειακής δίαιτας DASH, η οποία είναι προσανατολισμένη στα φυτά και περιορίζει τα λιπαρά κρέατα, τόσο το αποτύπωμα άνθρακα όσο και οι βαθμολογίες της διατροφικής ποιότητας ήταν εξαιρετικά βελτιωμένες.

"Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της εποχής μας και πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να στραφούν σε μια διατροφή βασισμένοι σε περισσότερες φυτικές επιλογές. Με βάση τα αποτελέσματά αυτά, η παραπάνω επιλογή θα μείωνε το αποτύπωμα κάθε καταναλωτή και θα ήταν γενικά πιο υγιεινό. Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι υπάρχει τρόπος να βελτιώσετε την υγεία και το αποτύπωμά σας χωρίς να εγκαταλείψετε εντελώς το κρέας" επισήμανε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Diego Rose, καθηγητής και διευθυντής του προγράμματος διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane.

Διάβασε επίσης: Μεσογειακή διατροφή: Τι σού προσφέρει και ποιοι είναι οι στόχοι της;