Έχουν τα φρούτα πρωτεΐνη;

Τα φρούτα με τα μεγαλύτερα ποσοστά αμινοξέων.

Αναζητώντας να προσθέσεις περισσότερες πηγές πρωτεΐνης στο διατροφικό σου πλάνο, σίγουρα τα φρούτα δεν είναι η πρώτη, η δεύτερη ακόμα και η τρίτη τροφή που σου έρχεται στο μυαλό για την εξασφάλιση των απαραίτητων αμινοξέων, τα οποία με τη σειρά τους ενισχύουν τον οργανισμό μέσω σημαντικών ωφελειών όπως η φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των μυών, των χόνδρων, των κυττάρων, του δέρματος, του μεταβολισμού κ.α. Ορισμένα, όμως, φρούτα διαθέτουν κάποια ποσοστά πρωτεϊνών, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο με την κατανάλωσή τους, την ημερήσια πρόσληψη αμινοξέων. Αυτά είναι:

Αβοκάντο

Πρόκειται ίσως για το μοναδικό φρούτο με τη μεγαλύτερη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης συγκεντρωμένη στη σάρκα του, η οποία υπολογίζεται στα 4.6 γραμμάρια – όταν είναι πολτοποιημένο. Το αβοκάντο είναι μια εκπληκτική προσθήκη στην καθημερινή διατροφή καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, κάλιο, βιταμίνη C και E, εμπλουτίζοντας θρεπτικά κάθε γεύμα στο οποίο εμπεριέχεται.

Βερίκοκο

Ζουμερό με αρωματική, γλυκιά επίγευση, το βερίκοκο μπορεί να χαρίσει 2.3 γραμμάρια πρωτεΐνης στο γεύμα σου. Για ένα ελαφρύ βραδινό μπορείς να προσθέσεις μέσα στο γιαούρτι σου ένα και μισό φλιτζάνι βερίκοκο λαμβάνοντας ακόμα περισσότερα αμινοξέα. Το αποξηραμένο βερίκοκο διαθέτει επίσης πρωτεΐνη, σε μικρότερη ωστόσο αναλογία, η οποία υπολογίζεται γύρω στα 1.1 γραμμάρια ανά ένα τέταρτο του φλιτζανιού.

Ακτινίδιο

Με μόλις ένα φλιτζάνι ακτινίδιο κομμένο σε κύβους, μπορείς να λάβεις περισσότερα από 2 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, λαμβάνοντας ελάχιστες θερμίδες και υπέροχη γεύση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις στα ενδιάμεσα γεύματα σου μια μερίδα φρούτων, αποτελούμενη από ένα ή δύο ακτινίδια για περισσότερα αμινοξέα, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Blackberries και raspberries

Τα μούρα (κόκκινα και μαύρα) είναι μια εξίσου καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, αφού διαθέτουν περισσότερα από 2 γραμμάρια αμινοξέων ανά φλιτζάνι. Τα blackberries και raspberries μπορούν να ενταχθούν σε πολλές γλυκές συνταγές, μέσα σε smoothies, σαν γαρνιτούρα κ.α.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ θεωρείται ο βασιλιάς των εσπεριδοειδών αφού διαθέτει την μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C στο εσωτερικό του. Το ζουμερό αυτό φρούτο μεταξύ των θρεπτικών συστατικών του διαθέτει και 1.6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά καρπό.

Κεράσια

 Η λίστα με τα φρούτα που περιέχουν φυτική πρωτεΐνη ολοκληρώνεται με μια καλοκαιρινή θρεπτική λιχουδιά, τα κατακόκκινα κεράσια. Ένα φλιτζάνι αυτών αποτελείται από 1.6 γραμμάρια πρωτεΐνης, με την κατανάλωσή τους να κατευνάζει τόσο την λιγούρα για γλυκό, όσο και να διατηρεί χορτάτο το στομάχι.

Διάβασε επίσης: Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα;