Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα;

Η λίστα "Dirty Dozen" 2023 ανέδειξε τα πιο επιβλαβή για την υγεία φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

φρουτα_λαχανικα_φυτοφαρμακα iStock

Παρόλο που τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τη φύση τους μια εξαιρετικά υγιεινή και θρεπτική τροφή, όταν εμπλέκεται ανθρώπινος παράγοντας στην ανάπτυξή τους τότε όλα αναθεωρούνται. Και αυτό γιατί η χρήση φυτοφαρμάκων είναι ιδιαίτερα διαδομένη τακτική στην καλλιέργεια τους, με ορισμένες κατηγορίες αυτών να θεωρούνται άκρως επικίνδυνες για την υγεία του ανθρωπίνου οργανισμού.

"Σχεδόν το 75% των μη βιολογικών φρέσκων φρούτων και λαχανικών που πωλούνται στις ΗΠΑ περιέχει υπολείμματα δυνητικά επιβλαβών φυτοφαρμάκων", επισημαίνει ο μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Environmental Working Group", ο οποίος στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο υγιεινού περιβάλλοντος. Μάλιστα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention) των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρουν πως δεν είναι λίγα τα είδη των φυτοφαρμάκων που έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι γενετικές ανωμαλίες, οι αποβολές και οι αναπτυξιακές αναπηρίες σε παιδιά.

Η πραγματικότητα αυτή οδήγησε την ομάδα του Environmental Working Group το 2004 να δημοσιεύσει, έπειτα από ενδελεχείς έρευνες δειγμάτων, τα φρούτα και τα λαχανικά που επιδέχονται τα περισσότερα φυτοφάρμακα στην διάρκεια της καλλιέργειάς τους. Έκτοτε, κάθε χρόνο φροντίζουν να ενημερώνουν το κοινό για την εν λόγω συνθήκη μέσω της λίστας "Dirty Dozen", στην πρώτη θέση της οποίας φαίνονται για την χρονιά του 2023 βρίσκονται οι φράουλες, με το σπανάκι να ακολουθεί σε σειρά. Η έρευνα περιελάμβανε 46.000 δείγματα από 46 διαφορετικά είδη οπωροκηπευτικών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα σύμφωνα με την λίστα "Dirty Dozen":

Φράουλες

Σπανάκι

Λαχανίδες, κέιλ και ινδική μουστάρδα

Ροδάκινα

Αχλάδια

Νεκταρίνια

Μήλα

Σταφύλια

Καυτερές πιπεριές

Κεράσια

Βατόμουρα

Πράσινα φασολάκια

Πως να μειώσεις την κατανάλωση φυτοφαρμάκων:

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό οργανισμό "Food and Drug Administration" οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν την "κατανάλωση" φυτοφαρμάκων ακολουθώντας τις εξής τακτικές:

  • Προτιμούμε κυρίως προϊόντα βιολογικών καλλιεργειών
  • Για την προετοιμασία τους απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Πλένουμε πολύ καλά φρούτα και λαχανικά με άφθονο νερό, χωρίς την χρήση σαπουνιού, ενώ εάν υπάρχει δυνατότητα χρόνου, τα μουλιάζουμε για λίγα λεπτά σε μια λεκάνη, αλλάζοντας τακτικά το νερό.
  • Στεγνώνουμε με ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα όλα τα πλυμένα υλικά για την αποφυγή ανάπτυξης βακτηρίων.
  • Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής, τα οποία ευδοκιμούν φυσικά και βρίσκονται σε αφθονία χωρίς την χρήση υπερβολικών φυτοφαρμάκων.

Διάβασε επίσης: Φράουλες: Πώς μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i