Με τι αντικαθιστώ τα αλλαντικά στο βραδινό μου τοστ | Η αγαπημένη μου επιλογή

Ένα από τα πρόσφατα αγαπημένα μου υλικά που μοιράζομαι μαζί σου.

Βραδινό τοστάκι, ένα comfort, γρήγορο γεύμα, ιδανικό για τις φορές που δεν έχεις χρόνο ή διάθεση να κάνεις πολλές προετοιμασίες ενώ εύκολα μπορεί να σου δώσει την ευχαρίστηση από την κατανάλωση υδατάνθρακα αλλά και να αποτελέσει γενικότερα ένα θρεπτικό και ολοκληρωμένο βραδινό, αναλόγως με το πώς θα το διαχειριστείς και ποια υλικά θα επιλέξεις να προσθέσεις. 

Όσον αφορά την επιλογή μιας πηγής πρωτεΐνης, οι περισσότεροι, εκτός από το τυρί, στρέφονται στα αλλαντικά όπως το μπέικον, το ζαμπόν και τη γαλοπούλα. Προσωπικά, έχω αποκλείσει τα τελευταία από προσωπικό μου μενού - τουλάχιστον το σπιτικό και το καθημερινό. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και άλλα πρόσθετα που μπορούν να συμβάλουν σε αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία. Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τα αλλαντικά στα τρόφιμα με υψηλή συσχέτιση εμφάνισης διάφορων ειδών καρκίνο και συνιστά την εξαιρετική μείωση των τροφών αυτών στη διατροφή μας, κάτι που δεν υποδεικνύει με τίποτα καθημερινή κατανάλωση. Για την ακρίβεια, η οδηγία είναι ότι η βέλτιστη συνιστώμενη εβδομαδιαία κατανάλωση είναι μέχρι 30 γραμμάρια, aka 1 φέτα γαλοπούλα ή ζαμπόν ή άλλο είδος αλλαντικού. 

Τι προτιμώ εγώ; 

Ως nutrition editor, είμαι πάντα σε επιφυλακή για υγιεινές και νόστιμες εναλλακτικές λύσεις για τις πιο ανθυγιεινές τροφές. Ένα από τα πρόσφατα αγαπημένα μου είναι το βραστό αυγό, το οποίο αποτελεί μια φανταστική προσθήκη σε ένα βραδινό σάντουιτς. Είναι μια απλή και θρεπτική εναλλακτική λύση που παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία και, πίστεψέ με, προσδίδει τέλεια γεύση στο αποτέλεσμα. 

Πώς να φτιάξω το τοστ; 10 Dos και Don’ts για ένα υγιεινό αποτέλεσμα

Μια σύντομη σύγκριση σε βραστά αυγά και αλλαντικά: 

Πρωτεΐνη: Τόσο τα βραστά αυγά όσο και τα αλλαντικά είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική για την οικοδόμηση και την επισκευή των ιστών, καθώς και για την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ μια τυπική μερίδα επεξεργασμένου κρέατος περιέχει μεταξύ 4-7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Νικητής και σε αυτή την κατηγορία, λοιπόν, αναδεικνύεται το αυγό. 

Λίπος: Τα αλλαντικά είναι συχνά πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Τα βραστά αυγά, ωστόσο, είναι σχετικά χαμηλά σε λιπαρά, με λίγο λιγότερο από 5 γραμμάρια λίπους ανά μεγάλο αυγό.

Νάτριο: Τα αλλαντικά έχουν επίσης συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας. Μια μόνο μερίδα μπέικον, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει πάνω από 200 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Αντίθετα, τα βραστά αυγά έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, με μόλις 70 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά μεγάλο αυγό.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία: Τα βραστά αυγά είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, σελήνιο και χολίνη. Τα αλλαντικά, από την άλλη πλευρά, έχουν συχνά λιγότερα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να περιέχουν πρόσθετα όπως νιτρικά άλατα, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Συνολικά, τα βραστά αυγά προσφέρουν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα αλλαντικά όσον αφορά τη διατροφή. Δοκίμασε αυτό το tip και θα δεις πόσο εύκολα θα εμπλουτίσεις με γεύση ένα απλό τοστ χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με την καθημερινή κατανάλωση αλλαντικών.

Εάν πάλι δεν προτιμάς το αυγό: 

Δες εδώ 9 άλλες εναλλακτικές ιδέες αλλαντικών για τα σάντουιτς

Αλλά και πώς μπορείς να φτιάξεις μόνη σου σπιτικό και υγιεινό αλλαντικό κοτόπουλου