Πώς θα αντικαταστήσεις τα αλλαντικά στα γεύματά σου; 9 εναλλακτικές ιδέες για τα σάντουιτς

Με τις κατάλληλες θρεπτικές προσθήκες το σάντουιτς μπορεί αντικαταστήσει επιτυχώς ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε ελάχιστο χρόνο.

σαντουτς ιδεες iStock

Τα αλλαντικά αποτελούν κλασσική επιλογή των υλικών που προσθέτουν οι περισσότεροι στο σάντουιτς τους. Πιστεύεται ότι η προσθήκη κρέατος θα κάνει πιο χορταστικό το on the go σνακ, με πολλούς να προσθέτουν όχι μόνο ένα άλλα δύο ή τρία είδη κρέατος μέσα σε αυτό. Άλλωστε, το γεγονός ότι ταιριάζουν σε μια ποικιλία συνταγών, τα καθιστούν αρκετά δημοφιλείς.

Διάβασε επίσης: To θρεπτικό (και vegan) σάντουιτς που θα αντικαταστήσει το γρήγορο τοστάκι 

Ωστόσο τα αλλαντικά – ακόμα και τα πιο "αθώα", όπως παρουσιάζονται συχνά – είναι κομμάτια κρέατος που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, για αυτό και δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινά. Μάλιστα, αυτού του είδους κρεάτων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας βλαβερών συστατικών, τα οποία διατηρούν αναλλοίωτη την γεύση, το χρώμα αλλά και την υφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επομένως η τακτική κατανάλωση αυτών, εκτός από βαρετή, είναι και επικίνδυνη. Με λίγη παραπάνω έμπνευση και απλά υλικά, μπορείς να έχεις έτοιμο το αγαπημένο σου σάντουιτς αντικαθιστώντας την προσθήκη αλλαντικών με τις παρακάτω δημιουργικές επιλογές:

Νόστιμες εναλλακτικές προτάσεις για το σάντουιτς

Λαχανικά

Συνήθως όταν προσθέτουμε λαχανικά στο σάντουιτς η έμπνευση μας σταματάει στην ντομάτα, το μαρούλι, την πιπεριά και λίγο αγγούρι. Όμως αν το καλοσκεφτείς τα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν μια φανταστική γέμιση για ένα χορτοφαγικό τοστάκι, χωρίς καν την ύπαρξη αλλαντικών ή τυριού. Επίλεξε λαχανικά τουρσί για έντονη γεύση, ενώ μην διστάσεις να ψήσεις διάφορα λαχανικά (μελιτζάνα, πιπεριά, καρότα, γλυκοπατάτα) και προσθέτοντας μια ελαφριά σος να τα απολαύσεις μέσα στο σάντουιτς σου.

Αυγό

Δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί αποκαλούν το αυγό "φυσική υπετροφή" αφού διαθέτει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, μετάλλων και βιταμινών, όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο, το φωσφόρο, το κάλιο, η βιταμίνη Α κ.α. Το αυγό είναι ιδιαίτερα χορταστικό, ενώ σε οποιαδήποτε μορφή του (βραστό, ομελέτα, ποσέ) μπορεί να προστεθεί στο σάντουιτς. Ολοκλήρωσε την συνταγή με λίγο κίτρινο τυρί, ντομάτα και μαρούλι.

Χαλούμι

Το χαλούμι είναι ένα ιδιαίτερο είδος τυριού, το οποίο εξαιτίας της διαδικασίας παρασκευής του δεν λιώνει, ακόμα και αν ψηθεί διατηρεί την μορφή του σε κομμάτι. Έτσι, μπορεί να αντικαταστήσει το ίδιο νόστιμα, όμως και θρεπτικά, τα αλλαντικά.

Σολωμός ή τόνος

Ο σολομός και ο τόνος είναι και τα δύο λιπαρά ψάρια, επομένως και πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι εύκολο να προμηθευτείς από την αγορά φέτες σολομού ή κονσέρβα τόνου και να τα προσθέσεις μαζί με λαχανικά και κρέμα τυριού στο σάντουιτς σου, δημιουργώντας έναν χορταστικό συνδυασμό.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο δεν ταιριάζει μόνο στο τοστ. Είναι εξαιρετικό και ως γέμιση για σάντουιτς. Μπορείς να κόψετε το αβοκάντο σε φέτες ή να το λιώσεις και προσθέτοντας ένα βραστό αυγό, μερικά ντοματίνια ή iceberg να απολαύσεις ένα νοστιμότατο γρήγορο γεύμα.

Κοτόπουλο

Και όχι δεν εννοώ τις φέτες γαλοπούλας. Το ψητό κοτόπουλο που μαγείρεψες και έχει περισσέψει, μπορείς να το καθαρίσεις και κόβοντάς το σε μικρά κομμάτια ή ίνες να το βάλεις στο σάντουιτς σου. Πρόσθεσε μαρούλι, αγγούρι και ντομάτα και είσαι έτοιμη.

Φασόλια

Αν είσαι λάτρης των οσπρίων, τα φασόλια τότε σίγουρα θα ταιριάζουν στις γεύσεις σου. Μια πρόταση για vegan σάντουιτς με φασόλια, είναι να επιλέξεις δύο φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως, να τις αλείψεις με μια σάλτσα ντομάτας και αφού προσθέσεις τα βρασμένα φασόλια, να ολοκληρώσεις με ελιές, καλαμπόκι, baby ρόκα και ψιλοκομμένο αγγουράκι.

Φαλάφελ

Ένας ακόμα νόστιμος τρόπος να προσθέσεις περισσότερα όσπρια στην διατροφή σου είναι το κλασσικό φαλάφελ. Τα μικρά ρεβυθένια κεφτεδάκια ταιριάζουν άψογα σε κάθε χορτοφαγικό σάντουιτς που θα σε κρατήσει χορτάτη για ώρες.

Σπιτικό αλλαντικό κοτόπουλο 

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι αν μπορείς να φτιάξεις σπιτικό αλλαντικό, η απάντηση είναι βεβαίως (!) και μάλιστα πολύ εύκολα. Με μόνο τρία υλικά και την παρακάτω συνταγή, θα έχεις έτοιμο το πιο νόστιμο και κυρίως υγιεινό αλλαντικό. Δες πώς έδω: Πώς να φτιάξεις σπιτικό αλλαντικό κοτόπουλου μόνη σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i