Το αγαπημένο μου σνακ (και οι 3 λόγοι που το επιλέγω τόσο συχνά)

Από τα θρεπτικά συστατικά μέχρι τη γεύση, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που προτιμώ αυτό το σνακ.

Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι η μέρα μας, μπορούμε πάντα να υπολογίζουμε στην ώρα του σνακ για να μας φτιάξει τη διάθεση, ειδικά όταν είναι γλυκό — και ακόμη περισσότερο όταν είναι υγιεινό. Ένα υγιεινό σνακ πρέπει πάντα να παρέχει στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, να μας χαρίσει γεύση και την απαραίτητη ενέργεια για τις επόμενες ώρες. Το δικό μου αγαπημένο - μιας και τα τελευταία χρόνια έχω καταφέρει να καταναλώνω φρούτα για το σνακ μου - είναι το ακτινίδιο. 

iStock
iStock

Το έντονο χρώμα και η ζουμερή γεύση του δεν είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους το ακτινίδιο είναι από τις αγαπημένες μου επιλογές σνακ - είναι επίσης απίστευτα θρεπτικό. Από τα θρεπτικά συστατικά μέχρι τη γεύση, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που τα προτιμώ και τα καταναλώνω πάρα πολύ συχνά. 

1.Περιέχουν περισσότερες από 20 βιταμίνες και μέταλλα

Γενικά, συστήνεται να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας κατά τη διάρκεια όλης της μέρας και σε όλα τα γεύματα, και ωστόσο η έρευνα δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα (γνωστά και ως μικροθρεπτικά συστατικά).

Περίπου το 75% από εμάς, δεν καταναλώνουν τη συνιστώμενη πρόσληψη φρούτων, γι' αυτό μπορείς να προσθέσεις το ακτινίδιο στο πρόγραμμά σου ως ένα κανονικό υγιεινό σνακ. Γενικά, είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C (περισσότερο από ένα πορτοκάλι), καλίου (τόσο ή περισσότερο από μια μπανάνα) και φυτικών ινών. Τα ακτινίδια περιέχουν επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο βοηθά στην πεπτική διαδικασία. Θεωρούνται τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. 

Μια μερίδα θεωρούνται δύο μεσαία ακτινίδια, τα οποία παρέχουν περίπου 100 θερμίδες. Συνολικά, τα ακτινίδια περιέχουν περισσότερες από 20 βιταμίνες και μέταλλα και είναι έτοιμα να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την πέψη και τα επίπεδα ενέργειας.

2.Είναι πλούσια σε βιταμίνη C

Για περισσότερο από όσο μπορούμε να θυμηθούμε, στρεφόμαστε στην πορτοκαλάδα για πρόσληψη βιταμίνης C, αλλά υπάρχει και άλλο φρούτο. Το πράσινο ακτινίδιο έχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι και καλύπτει τις ανάγκες μιας ολόκληρης ημέρας. Έρευνα έχει δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης C οδηγεί σε εξασθενημένη ανοσία και μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Αλλά ευτυχώς, η διατήρηση αυτής της θρεπτικής ουσίας δεν ήταν ποτέ ευκολότερη. Απλώς κόψε ένα ακτινίδιο και απόλαυσέ το. 

3.Είναι μια εξαιρετική προσθήκη στις αγαπημένες μας συνταγές

Όταν πλησιάζει η ώρα του σνακ, συχνά επιλέγω αυτό το υπερφρούτο για να δοκιμάσω κάτι θρεπτικό και νόστιμο. Το ακτινίδιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις γλυκιά γεύση και μία αναζωογονητική και δροσιστική νότα σε ένα μπολ γιαουρτιού, πουτίγκα chia, σαλάτες, σάλτσα, smoothies και σπιτικά λαχανικά. Στο γραφείο, ένα σνακ που φέρνω για να καταναλώσω είναι απλό γιαούρτι με αλεσμένο λιναρόσπορο, βατόμουρα και ψιλοκομμένο ακτινίδιο, μιας και με κρατάει χορτάτη και συγκεντρωμένη για ώρες.

Και τι σημαίνει "συχνά";

Σε γενικές γραμμές, προτείνεται να καταναλώνουμε έως και δύο μερίδες φρούτων την ημέρα. Στην περίπτωση αυτή, μία μερίδα σημαίνει δύο μέτρια ακτινίδια. 

Το μεγάλο λάθος που συνήθιζα να κάνω στο πρωινό γεύμα