Είναι η σαλάτα σου υγιεινή; 7 λάθη που μπορεί να την "καταστρέψουν"

Αν θέλεις η σαλάτα σου να είναι υγιεινή και θρεπτική, απόφυγε τα 7 πιο συνηθισμένα λάθη.

Η σαλάτα είναι ένα υγιεινό γεύμα, μόνο αν προσθέσεις τα κατάλληλα συστατικά και αποφύγεις τις συσκευασμένες σάλτσες. Υπάρχουν μερικές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να καταστρέψουν τη θρεπτική αξία της σαλάτας σου και όχι μόνο να μην είναι "ελαφριά" και "διαιτητική" αλλά να επιβαρύνει την υγεία σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Οι σαλάτες είναι συνήθως γεμάτες με φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ένα θρεπτικό συστατικό. Οι φυτικές ίνες είναι  τροφή για το μικροβίωμα που υπάρχει στο έντερό σου, και τα βακτήρια στο έντερο σου είναι αυτά που μετατρέπουν τις ίνες σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία μπορούν να ρυθμίσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να κρατήσουν υπό έλεγχο τη φλεγμονή. Επίσης, οι φυτικές ίνες είναι το κλειδί για τη μεταβολική υγεία του σώματός σου.

Σήμερα, οι σαλάτες δεν είναι απλά συνοδευτικά στο τραπέζι αλλά έχουν μετατραπεί σε ένα βασικό, πλήρες γεύμα με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα. Αρκεί, βέβαια, να μην το παρακάνεις με τα κρουτόν. Συνέχισε, παρακάτω για να μάθεις τα 7 λάθη που πρέπει να αποφύγεις, αν θέλεις οι σαλάτες σου να είναι ιγιεινές.

Είναι η σαλάτα σου υγιεινή; 7 λάθη που μπορεί να την "καταστρέψουν"

Διάβασε επίσης: "Πράσινη" διατροφή: Ενδεικτικό πλάνο από τη διατροφολόγο για να τη δοκιμάσεις

Istock
Istock

Ξεχνάς την πρωτεΐνη

Οι περισσότεροι φοβούνται να προσθέσουν πρωτεΐνη και καλά λιπαρά στη σαλάτα τους, καθώς πιστεύουν ότι θα ανεβάσουν τη θερμιδική της αξία. Ωστόσο, μια "ελαφριά" σαλάτα στις 2 το μεσημέρι θα σε κάνει να πεινάς ξανά μετά από 2 ώρες. Το κοτόπουλο, τα ψάρια, το αβοκάντο, το τυρί, το αυγό, οι ξηροί καρποί ή τα φασόλια είναι όλα καλές επιλογές πρωτεΐνης που αξίζει να προσθέσεις στην αγαπημένη σου σαλάτα για να είναι αληθινά υγιεινή.

Αυτές οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης και λίπους τείνουν να είναι πιο υγιεινές από τα κρέατα και τα κίτρινα τυριά, που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ( βλ. σαλάτα του σεφ).

Προσθέτεις πολύ dressing

Το dressing της σαλάτας σου μπορεί να είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προσθέσει extra θερμίδες στο σώμα σου. Ωστόσο, μία σαλάτα χωρίς σως είναι βαρετή και άγευστη, οπότε μην έχεις ενοχές, αφού μπορείς να βάλεις το dressing που επιθυμείς ανακατεμένο με ξύδι. Με αυτό τον τρόπο μειώνεις τις θερμίδες κατά το ήμισυ.

Χρησιμοποιείς συσκευασμένες σάλτσες

Οι συσκευασμένες σάλτσες είναι ένα υλικό που καλό είναι να αποφύγεις ( γιατί να μη φτιάξεις το παραπάνω dressing με το ξύδι;). Αν τελικά, προσθέσεις συσκευασμένο dressing στην σαλάτα σου, βεβαιώσου ότι δεν ρίχνεις πράγματα που δεν θα είχε το σπιτικό dressing, όπως κορεσμένα λιπαρά, υψηλές ποσότητες νατρίου, πρόσθετα τεχνητά και ζάχαρη.

Πολύ κρουτόν

Τα κρουτόν είναι πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, νάτριο και κορεσμένα λίπη. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αναφέρει ότι μόλις μισή κουταλιά κρουτόν περιέχει 10 γραμμάρια (g) υδατάνθρακες και 99 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου. Μπορείς να αντικαταστήσεις τα κρουτόν με άλλες πιο healthy- και εξίσου τραγανές επιλογές όπως είναι: ξηροί καρποί/ σπόροι/ ρεβίθια/ κρακεράκια ολικής αλέσεως.

Φτιάχνεις την ίδια συνταγή

Φυσικά, είναι καλό να γνωρίζεις τα υλικά που χρειάζεσαι για την υγιεινή σου σαλάτα, καθώς έτσι γλυτώνεις και πολύτιμο χρόνο από την αναζήτηση μιας νέας συνταγής. Ωστόσο, εκτός ότι με αυτόν τον τρόπο θα βαρεθείς κάποια στιγμή να καταναλώνεις τα ίδια και τα ίδια, η ποικιλία συστατικών προσφέρει και διαφορετικά οφέλη στον οργανισμό σου. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, μια ποικιλία λαχανικών και συστατικών για να παίρνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την σαλάτα σου.

Βάζεις μόνο μαρούλι

Το μαρούλι Iceberg δεν είναι ακριβώς ο διατροφικός θησαυρός που μπορεί να έχεις ακούσει ότι είναι. Έχει κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, και είναι χαμηλό σε θερμίδες. Σε σύγκριση, όμως, με τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκεις σε πιο σκούρα πράσινα όπως το σπανάκι και το λάχανο, το μαρούλι ωχριά. Ένα φλιτζάνι σπανάκι παρέχει σχεδόν στον οργανισμό σου 30 mg ασβεστίου και 0,8 mg σιδήρου, ενώ ένα φλιτζάνι μαρούλι iceberg έχει μόλις 10,3 mg ασβεστίου και 0,2 mg σιδήρου, ανά δεδομένα του USDA.

Δεν πλένεις τα υλικά

Είναι απαραίτητο να πλένεις τα λαχανικά σου πριν τα καταναλώσεις. SOS! Βάλε τα λαχανικά σου κάτω από ένα τρεχούμενο νερό για να απομακρύνεις τα μικρόβια, και όχι σε ένα σουρωτήρι ή κάτω από χαμηλής πίεσης τρεχούμενο νερό.

Διάβασε επίσης: 4 σημάδια ότι δεν προσλαμβάνεις επαρκείς φυτικές ίνες