Συνταγή για ψωμί τοστ και κουλούρι - πολύ χαμηλά σε υδατάνθρακες

Φτιαγμένα με βάση τους κανόνες της κετογονικής διατροφής.

Σου λείπει το ψωμί σε μια κετογονική διατροφή; Η δρ Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, ΒΙΟΧΗΜΙΚΌΣ, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (rebalance.gr), μοιράζεται μαζί μας συνταγές για νόστιμο και κετο ψωμί.

Το ψωμί είναι το τρόφιμο που φαίνεται να λείπει σε όσους ξεκινούν μια κετογονική ή χαμηλών υδατανθράκων διατροφή. Γι’ αυτό έχω αναπτύξει μια σειρά από συνταγές με εύκολα υλικά για γευστικά ψωμιά χωρίς γλουτένη και πολύ χαμηλά σε υδατάνθρακες, που είναι ιδανικά για άτομα με κοιλιοκάκη, διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Δοκίμασε τις δύο παρακάτω συνταγές ακόμα κι αν δεν ανήκεις στις παραπάνω κατηγορίες.

Ψωμί του τοστ με αλεύρι καρύδας 

Μερίδες: 22, Διατροφική αξία ανά μερίδα:

Θερμίδες: 72
Υδατάνθρακες: 3 γρ.
Πρωτεΐνες: 4 γρ.
Λίπος: 5 γρ.

70 γρ. αλεύρι καρύδας
50 γρ. βούτυρο
12 μεγάλα αβγά
20 γρ. φλοιός ψυλλίου σε σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
½ κ.γ. θαλασσινό αλάτι
20 γρ. σουσάμι

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190ºC.
Λιώνεις το βούτυρο. Βάζεις μια λαδόκολλα σε μια μακρόστενη φόρμα σιλικόνης.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάς με μίξερ τα αβγά για περίπου 4 λεπτά. μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Προσθέτεις το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύεις τα στερεά υλικά, τα ρίχνεις στο μείγμα αβγών και τα ανακατεύεις πολύ καλά.
Αφήνεις το μείγμα να σταθεί για 10 λεπτά.
Ρίχνεις τη ζύμη ομοιόμορφα στη φόρμα και πασπαλίζεις με το σουσάμι.
Ψήνεις το ψωμί στο κέντρο του φούρνου μέχρι να ροδίσει, για περίπου 50 λεπτά.
Το αφαιρείς από τη φόρμα και το αφήνεις να κρυώσει τελείως πριν το κόψεις.

Κετογονικό κουλούρι με αλεύρι καρύδας 

Μερίδες: 8, Διατροφική αξία ανά κουλούρι:

Θερμίδες: 106
Υδατάνθρακες: 12,3γρ.
Πρωτεΐνες: 7,4 γρ.
Λίπος: 7,2 γρ.

40 γρ. αλεύρι καρύδας
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. ερυθριτόλη με στέβια
1½ φλ. τριμμένη κίτρινη μοτσαρέλα
2 αβγά μεγάλα, χτυπημένα
Σουσάμι

Ανακατεύεις τα στερεά υλικά και τα αφήνεις στην άκρη.
Βάζεις τη μοτσαρέλα σε ένα κατσαρολάκι και τη λιώνεις σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας με ένα πιρούνι ανά διαστήματα, μέχρι να λιώσει ομοιόμορφα.
Προσθέτεις τα στερεά υλικά στο λιωμένο τυρί και ανακατεύεις για να ενωθούν.
Στη συνέχεια προσθέτεις τα αβγά, που τα έχεις χτυπήσει από πριν.
Τα ανακατεύεις όλα μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά.