Για εσένα αλλά και για πολλούς ακόμα, η σοκολάτα είναι μια ένοχη απόλαυση, καθώς ξεχνάς τα πολύτιμα οφέλη της.
Το κακάο αποτελεί ένα superfood εξαιτίας της υψηλής διατροφικής του αξίας και των αποδεδειγμένων θετικών επιδράσεων στην υγεία σου. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (31%), πρωτεΐνες (11%), λιπαρά (54%), φυτικές ίνες (16%) και μεταλλικά στοιχεία. Αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή βιοενεργών συστατικών. Τα κύρια βιοενεργά συστατικά είναι οι πολυφαινόλες, που αποτελούνται από φλαβονοειδή και μη φλαβονοειδή. Αυτά έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, προσφέροντας πολλά οφέλη στην υγεία σου.
Οι σοκολάτες που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή βελτιώνουν την περιφερική αγγειακή λειτουργία. Η κατανάλωση κακάου ή σοκολάτας μπορεί να σε βοηθήσει στην αναστολή πολύπλοκων μοριακών διαδικασιών που οδηγούν στον καρκίνο. Τα φλαβονοειδή στο κακάο αυξάνουν την ευαισθησία σου στην ινσουλίνη μέσω της βελτίωσης της ενδοθηλιακής λειτουργίας και της μείωσης του οξειδωτικού στρες.
Επιπλέον, τα φλαβονοειδή δρουν στον εγκέφαλο και εμπλέκονται στις διαδικασίες της μάθησης και της μνήμης σου. Η γνώση των βιοενεργών συστατικών του κακάου δείχνει ότι πρέπει να το εντάξεις στη διατροφή σου για μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη ζωή.
Γι' αυτό και ο διατροφολόγος Βασίλειος Καραμανίδης (@vkaramanidis_dietitian), έχει ετοιμάσει την αγαπημένη σου λαχταριστική απόλαυση, που σε συντροφεύει από τα παιδικά σου χρόνια, σε μια πιο υγιεινή όμως εκδοχή. Ο λόγος φυσικά για την αγαπημένη σοκολάτα KISS, που μπορείς να τη φτιάξεις με μόνο 3 υλικά και με μόνο 80-100 θερμίδες.
Σοκολάτα KISS με 3 υλικά
Υλικά:
- 400γρ κουβερτούρα ή κουβερτούρα γάλακτος με στέβια
- 1κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φακελάκι ζελέ χωρίς ζάχαρη
- 800ml νερό (500 ζεστό - 400 κρύο)
Εκτέλεση:
1) Σε ένα μπολ ρίχνεις το ζελέ και λίγο νερό και ανακατεύεις καλά.
2) Στη συνέχεια ρίχνεις το υπόλοιπο νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν και το τελειώνεις το χτύπημα από το μείγμα σε ένα μίξερ
3) Αφού γίνει αφρός το μείγμα σου το βάζεις προσεκτικά σε φόρμα ώστε να πάρει το κατάλληλο σχήμα
4) Το βάζεις στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί
5) Στο ενδιάμεσο λιώνεις τη σοκολάτα και ρίχνεις μέσα και τη βανίλια και ανακατεύεις
6) Αφού το βγάλεις από το ψυγείο το βουτάς ένα-ένα μέσα στη σοκολάτα και τα αφήνεις να κρυώσουν και καλή απόλαυση
Διάβασε επίσης:
Μπισκοτάκια από σουσάμι με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς
Tα πιο υγιεινά ντόνατς με βατόμουρα χωρίς τηγάνισμα
Μωσαϊκό με γιαούρτι: Ένα θρεπτικό γλυκό για να "γλείφεις" τα δάχτυλά σου