Τι είναι η άγνωστη "βιταμίνη P"; - Και πώς επηρεάζει τη σχέση μας με το φαγητό;

Η απόλαυση από το φαγητό έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία!

Όλοι έχουν ένα αγαπημένο φαγητό και, σύμφωνα με έρευνες, όταν η κατανάλωση τροφής προκαλεί θετικά συναισθήματα, η υγεία σου ωφελείται. Ωστόσο, μπορεί να μπερδεύεις την ευχαρίστηση με την απόλαυση, ειδικά όταν πρόκειται για πρόχειρο φαγητό.

"Η απόλαυση κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένης της απόλαυσης από το φαγητό, προκαλεί απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο", εξηγεί η θεραπεύτρια και διαιτολόγος Aleta Storch. Προσθέτει ότι "η ντοπαμίνη, γνωστή ως "ορμόνη της καλής διάθεσης”, ενεργοποιεί τις οδούς ανταμοιβής στον εγκέφαλο, προάγοντας την ευτυχία, την ηρεμία, την κινητοποίηση και την εστίαση".

Η διατροφολόγος Sarah Garone αναλύει στο healthline.com τη διαφορά μεταξύ ευχαρίστησης και απόλαυσης του φαγητού και τονίζει τη σημασία της "βιταμίνης P". Παράλληλα, σου δείχνει τρόπους για να απολαύσεις ένα υγιεινό πιάτο, ακόμα κι αν δεν το έχεις συνδέσει με ευχάριστες στιγμές.

Βιταμίνη P

Η "βιταμίνη P" είναι απαραίτητη στον άνθρωπο, όμως δεν πρόκειται για βιταμίνη, αλλά είναι όρος που χρησιμοποιείται γενικά – από τους ειδικούς κυρίως και όχι στην καθημερινότητα – για να περιγράψει μια σειρά από υγιεινά τρόφιμα, ή που περιέχουν υγιεινές δυνατότητες.

Στην πραγματικότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε το 1930 για να περιγράψει μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή, είναι γνωστά και ως βιοφλαβονοειδή, ενώ αποτελούν μια οικογένεια φυτικών ενώσεων πολυφαινολών με έξι υποκατηγορίες.

Υπάρχουν στα φυτά για να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης, την προστασία από τον ήλιο και τις περιβαλλοντικές πιέσεις. Μάλιστα, τα φλαβονοειδή είναι υπεύθυνα για το έντονο βαθύ χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως τα μούρα, τα κεράσια και οι ντομάτες.

Ευχαρίστηση ή απόλαυση του φαγητού

Αρκετοί αποφεύγουν να τρώνε τροφές που τους δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα, καθώς στο μυαλό τους είναι συνδεδεμένες με το junk food ή με την κατανάλωση φαγητού για το ξέσπασμα αρνητικών συναισθημάτων, όπως άγχος, κατάθλιψη, απόρριψη κτλ. Εντούτοις, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η ευχαρίστηση είναι τελείως διαφορετική με την απόλαυση.

"Το να τρως για ευχαρίστηση είναι η επιλογή ενός φαγητού για να απολαύσεις ειδικά τη γεύση, την υφή και την εμπειρία του, όπως όταν τρως ένα χωνάκι παγωτό το καλοκαίρι ή ένα μήλο κατευθείαν από το δέντρο", λέει η διαιτολόγος και πιστοποιημένη διατροφική σύμβουλος Sarah Gold Anzlovar.

"Όταν τρώμε φαγητό που μας αρέσει, αυξάνεται η ικανοποίηση, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και να μειώσει την πιθανότητα υπερφαγίας ή επεισοδίων υπερφαγίας", προσθέτει στη συνέχεια.

Αντιθέτως, η απόλαυση από το φαγητό, είναι κάτι τελείως διαφορετικό, καθώς συνδέεται με τα διατροφικά πρότυπα της εκάστοτε κοινωνίας και τις κοινωνικές διατροφικές συνήθειες. Παραδείγματος χάριν, στη Δύση είναι σύνηθες η κατανάλωση junk food και αλκοόλ κατά τη θέαση ενός αθλητικού δρώμενου, ειδικά αν πρόκειται για δημοφιλή αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Έτσι, η απόλαυση που λαμβάνει ο άνθρωπος, είναι το γεγονός πως αυτό το φαγητό είναι συνδεδεμένο με ευχάριστες στιγμές, θετικά συναισθήματα και συγκεκριμένες στιγμές της ζωής.

Διάβασε επίσης:

11 "αντικαταθληπτικά της φύσης" σύμφωνα με έναν προπονητή

Περπάτημα: Τα εκπληκτικά οφέλη του σε κάθε λεπτό (από τη διάθεση μέχρι την καύση λίπους!)

9 τροφές που βελτιώνουν άμεσα τη διάθεση και καταπολεμούν το άγχος