Τα πιο νόστιμα και τραγανά πασχαλινά κουλούρια - Χωρίς μίξερ

Γίνονται μόνο με ένα σύρμα!

Τα πασχαλινά κουλουράκια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα της γιορτής του Πάσχα. Με το χαρακτηριστικό τους άρωμα από βούτυρο, πορτοκάλι και μαστίχα, γεμίζουν το σπίτι με μια αίσθηση ζεστασιάς και παράδοσης. Τα κουλουράκια αυτά δεν είναι απλώς γλυκίσματα, αλλά κομμάτι της ελληνικής παράδοσης που περνάει από γενιά σε γενιά, συνοδεύοντας τις γιορτές και τις οικογενειακές στιγμές.

Το Πάσχα χωρίς τα παραδοσιακά κουλουράκια θα ήταν σαν το καλοκαίρι χωρίς ήλιο. Η προετοιμασία τους είναι μια μικρή τελετουργία, και το αποτέλεσμα πάντα αξίζει τον κόπο. Αν και υπάρχουν πολλές συνταγές, η βασική τους συνισταμένη είναι το φρέσκο βούτυρο, το αυγό και η αρωματική ζύμη που λιώνει στο στόμα.

Και αν θέλεις να φτιάξεις τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια χωρίς να χρειάζεσαι μίξερ, έχουμε τη λύση! Με μόνο ένα σύρμα μπορείς να πετύχεις την τέλεια ζύμη. Είναι μια εύκολη και γρήγορη συνταγή από τον food blogger Παναγιώτη Παπαδάκη (@live.kitchen_channel), που δεν απαιτεί ιδιαίτερα εργαλεία ή εξοπλισμό.

Πασχαλινά κουλούρια

Υλικά:

Για την ζύμη

  • 700 γρ αλεύρι μαλακό
  • 270 γρ ζάχαρη άχνη
  • 3 μέτρια αυγά
  • 250 γρ βούτυρο
  • 50 γρ φυσικός χυμό
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 γρ μαστίχα(5 δάκρυα)
  • 1/2 κτγ μαχλέπι
  • 2 βανιλίνες
  • 1/4 κτγ κάρδαμο(κακουλέ)
  • 1/4 κτγ μαγειρική σόδα
  • 1,5 κτγ μπέικιν πάουντερ

Για άλειμμα

  • 1 μέτριο αυγό

Εκτέλεση:

1) Βάλε σε ένα πολυκόφτη τη μαστίχα, το κακουλέ, το μαχλέπι, τις βανιλίνες, το μπέικιν και τη μαγειρική σόδα μαζί με 100 γρ ζάχαρη άχνη. Πολύ εύκολα θα θρυμματιστούν όλα τα μπαχαρικά και θα αποκτήσουν μια ωραία, ομοιογενή υφή.

2) Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξε το μείγμα των μυρωδικών και πρόσθεσε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκάλι και ανακάτεψε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια, λιώσε το βούτυρο και άφησέ το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, πρόσθεσέ το στο μείγμα μαζί με τον φυσικό χυμό πορτοκάλι και ανακάτεψε ξανά με το σύρμα.

3) Ανακάτεψε και προσθέτεις σιγά-σιγά το μαλακό αλεύρι μέχρι να αποκτήσεις μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Όταν τελειώσεις, πάρε μικρές ποσότητες από τη ζύμη (περίπου 30 γρ το κάθε κομμάτι) και πλάσε τα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα. Αν θες, μπορείς να κάνεις κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας ή να τα αφήσεις πιο απλά.

4) Χτύπα 1 μέτριο αυγό και άλειψε το κάθε κουλουράκι για να αποκτήσει μια υπέροχη γυαλάδα στο ψήσιμο.

5) Ψήσε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200°C με αντιστάσεις για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Όταν τα βγάλεις από τον φούρνο, άφησέ τα να κρυώσουν και απόλαυσέ τα με την οικογένειά σου στο πασχαλινό τραπέζι!

Διάβασε επίσης:

Νηστίσιμα κουλούρια πορτοκαλιού - με μόλις 5 υλικά

Σαν "Θεσσαλονίκης": Τα viral κουλουράκια με 2 υλικά - Ιδανικά για σνακ ή πρωινό

Τα πασχαλινά γλυκά και οι θερμίδες τους: Αυγό, τσουρέκι, κουλουράκια και ό,τι τρώμε το Πάσχα!