Μαγειρεύοντας στο σπίτι, έχεις τον απόλυτο έλεγχο στα υλικά, στον τρόπο παρασκευής και στην ποσότητα αλατιού ή λιπαρών που χρησιμοποιείς – και αυτό είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα σε σχέση με το έτοιμο φαγητό. Όμως, ακόμα κι αν ξεκινάς με τις καλύτερες προθέσεις και τα πιο αγνά υλικά, κάποια λάθη στο μαγείρεμα μπορούν να μετατρέψουν το πιάτο σου σε... διατροφική παγίδα.
Από τη λάθος χρήση των λαδιών μέχρι το υπερβολικό αλάτι ή την κακή συντήρηση των μαγειρικών σκευών, υπάρχουν λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πραγματικά υγιεινό γεύμα και ένα που θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σου μακροπρόθεσμα. Παρακάτω θα δεις 8 από τα πιο συνηθισμένα μαγειρικά λάθη που ίσως κάνεις χωρίς να το συνειδητοποιείς – και φυσικά, πώς να τα αποφύγεις, σύμφωνα με την Anar Allidina, MPH, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγο στο Τορόντο.
8 λάθη που μετατρέπουν το σπιτικό φαγητό σε ανθυγιεινό
1. Αντικαθιστάς το κρέας με υπερεπεξεργασμένα υποκατάστατα
Αν ακολουθείς φυτική διατροφή, πρόσεξε τα έτοιμα υποκατάστατα κρέατος. Πολλά από αυτά είναι γεμάτα λιπαρά, πρόσθετα και επεξεργασμένα άμυλα. Δεν είναι όλα τα "φυτικά” προϊόντα υγιεινά! Καλύτερα να επιλέγεις ολόκληρες τροφές όπως φακές, φασόλια ή τόφου.
2. Υπερβολική χρήση λαδιού ή βουτύρου
Το λάδι και το βούτυρο δίνουν γεύση, αλλά έχουν και πολλές θερμίδες. Ακόμα και το ελαιόλαδο, που είναι υγιεινή επιλογή, πρέπει να μετριέται. Ένα κουτάλι της σούπας έχει 120 θερμίδες! Χρησιμοποίησε σπρέι λαδιού, νερό ή ζωμό για σοτάρισμα και προτίμησε ψήσιμο ή ατμό.
3. Χρήση αντικολλητικών σκευών με Teflon
Αν η αντικολλητική σου κατσαρόλα έχει γρατσουνιές ή θερμαίνεται υπερβολικά, μπορεί να απελευθερώσει επικίνδυνες ουσίες (PFAS) που σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, καρδιαγγειακά και άλλους κινδύνους. Προτίμησε σκεύη από μαντέμι, κεραμικά ή ανοξείδωτο ατσάλι.
4. Χρήση φθηνών ή χαμηλής ποιότητας υλικών
Το να μαγειρεύεις σπίτι δε σημαίνει απλά "να μαγειρεύεις” – σημαίνει να επιλέγεις ποιοτικά υλικά. Απόφυγε φθηνά λάδια ή κακής ποιότητας λιπαρά. Επένδυσε σε καλό ελαιόλαδο, αβοκάντο, βούτυρο ή και ζωικά λίπη, πάντα με μέτρο.
5. Μη σωστό καθάρισμα του μαντεμένιου σκεύους
Τα μαντεμένια σκεύη είναι εξαιρετικά για το μαγείρεμα, αλλά χρειάζονται φροντίδα. Πλύνε τα καλά, στέγνωσέ τα πάνω σε ζεστό μάτι και "πέρασέ” τα με λίγο λάδι για να διατηρήσουν την αντικολλητική τους ιδιότητα (το λεγόμενο seasoning).
6. Λανθασμένη ερμηνεία των "υγιεινών” ετικετών
Το ότι κάτι γράφει "βίγκαν”, "κετο”, "χωρίς γλουτένη” ή "βιολογικό”, δεν σημαίνει πως είναι και θρεπτικό. Πολλές φορές τέτοια προϊόντα είναι υπερεπεξεργασμένα και γεμάτα ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα. Διάβαζε πάντα την ετικέτα με προσοχή!
7. Υπερβολικό μαγείρεμα λαχανικών
Τα λαχανικά χάνουν πολύ από τη θρεπτική τους αξία όταν τα παραβράζεις. Κράτησέ τα "ζωντανά”, με έντονο χρώμα και τραγανή υφή. Βράσε τα ελαφρώς, κάνε τα στον ατμό ή σοτάρισε για λίγα λεπτά.
8. Bάζεις πάρα πολύ αλάτι
Το αλάτι υπάρχει σχεδόν παντού και είναι εύκολο να το παρακάνεις. Η υπερκατανάλωση νατρίου μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, πίεση, αφυδάτωση και προβλήματα στα νεφρά. Όπως αναφέρει και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, πολλοί είναι εκείνοι που βάζουν αλάτι παραπάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα. Αντί για αλάτι, πρόσθεσε γεύση με:
- Φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά (ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι)
- Ξύδι ή λεμόνι
- Αρωματικά όπως κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, σέλερι
- Αλάτι χαμηλό σε νάτριο ή σάλτσες τύπου σόγιας με χαμηλό αλάτι
- Ζωμούς χωρίς αλάτι για μαγείρεμα ρυζιού, σούπας ή όσπριων
Διάβασε επίσης:
Επεξεργασμένα τρόφιμα: Υπάρχουν παντού - Δες πώς να τα επιλέγεις σωστά για αδυνάτισμα
Σουβλάκι vs. πίτσα: Ποιο street food είναι πιο υγιεινό;
Πες "αντίο" στις λιγούρες - 4 tips για να μην ξαναπέσεις στην παγίδα