Σουβλάκι vs. πίτσα: Ποιο street food είναι πιο υγιεινό;

Είναι κάποια επιλογή πιο υγιεινή από την άλλη;

Σουβλάκι iStock

Το σουβλάκι και η πίτσα είναι και τα δύο από τα δημοφιλή γρήγορα φαγητά, αλλά πώς συγκρίνονται διατροφικά; Υπάρχει κάποια επιλογή που είναι πιο υγιεινή από την άλλη, όταν προσέχεις τη φόρμα σου και ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή; Ας δούμε αναλυτικά μετρικά δεδομένα για τα δύο αυτά γεύματα. 

Θερμίδες

Κατά μέσον όρο, ένα σουβλάκι (με πίτα και σάλτσα) περιέχει περίπου 400-500 θερμίδες, ενώ ένα κομμάτι πίτσα (ανάλογα με το μέγεθος και τις επικαλύψεις) μπορεί να κυμαίνεται από 200-400 θερμίδες ανά φέτα.

Πρωτεΐνη

Το σουβλάκι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, με περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, ενώ ένα κομμάτι πίτσα περιέχει συνήθως 8-12 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Πώς μπορεί το σουβλάκι να γίνει ένα υγιεινό γεύμα;

Υδατάνθρακες

Η πίτσα είναι γενικά υψηλότερη σε υδατάνθρακες λόγω της ζύμης, με περίπου 30-40 γραμμάρια ανά κομμάτι, ενώ το σουβλάκι (με πίτα) περιέχει περίπου 20-30 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Λίπος

Το σουβλάκι μπορεί να είναι πλούσιο σε λιπαρά, ανάλογα με το είδος του κρέατος και της σάλτσας που χρησιμοποιείται, με περίπου 15-20 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα, ενώ η πίτσα (ανάλογα με τις επικαλύψεις) μπορεί να περιέχει 8-20 γραμμάρια λίπους ανά κομμάτι.

Φυτικές ίνες 

Το σουβλάκι (με λαχανικά και πίτα ολικής αλέσεως) μπορεί να είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, με περίπου 5-7 γραμμάρια ανά μερίδα, ενώ η πίτσα (εκτός αν είναι φτιαγμένη με ζύμη ολικής αλέσεως και πολλά λαχανικά) είναι συνήθως χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Νάτριο

Τόσο το σουβλάκι όσο και η πίτσα μπορεί να είναι πλούσια σε νάτριο, ειδικά αν παρασκευάζονται με επεξεργασμένα κρέατα ή αλμυρές σάλτσες. Μια μερίδα σουβλάκι μπορεί να περιέχει 800-1200 mg νατρίου, ενώ ένα κομμάτι πίτσα μπορεί να περιέχει 400-800 mg.

Συνολικά, το σουβλάκι και η πίτσα μπορούν και τα δύο να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά είναι σημαντικό να κάνεις έξυπνες επιλογές όσον αφορά τα υλικά και το μέγεθος της μερίδας. Για να κάνεις το σουβλάκι πιο υγιεινό, επίλεξε πιο άπαχα κρέατα, πρόσθεσε λαχανικά και βάλε μια πιο ελαφριά σάλτσα. Για να κάνεις την πίτσα πιο υγιεινή, επίλεξε μια ζύμη ολικής αλέσεως, πρόσθεσε πολλά λαχανικά και δοκίμασε τις επικαλύψεις τυριού και κρέατος.

Αλάδωτη πίτα, κουλούρι Θεσσαλονίκης και έτοιμες σούπες: Είναι τελικά υγιεινές επιλογές;

Είναι κάποια επιλογή πιο υγιεινή από την άλλη;

Όταν πρόκειται για επιλογή υγιεινών τροφών είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη τα συστατικά, τις μεθόδους παρασκευής και το μέγεθος της μερίδας κάθε πιάτου. Γενικά, το σουβλάκι μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από την πίτσα ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά και τις μεθόδους παρασκευής που χρησιμοποιούνται. Το σουβλάκι αποτελείται συνήθως από ψητό κρέας, λαχανικά και πίτα, ενώ η πίτσα μπορεί να είναι υψηλή σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο λόγω του τυριού και των επεξεργασμένων κρεάτων που χρησιμοποιούνται συχνά.

Ωστόσο, το θρεπτικό περιεχόμενο και των δύο πιάτων μπορεί να ποικίλλει πολύ ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται και το μέγεθος της μερίδας. Για παράδειγμα, ένα σουβλάκι με μεγάλη ποσότητα λιπαρού κρέατος και πολλή πίτα θα μπορούσε να είναι υψηλότερο σε θερμίδες και ανθυγιεινά λιπαρά, ενώ μια πίτσα με πολλά λαχανικά και λεπτή ζύμη θα μπορούσε να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Το κλειδί για να κάνεις υγιεινές επιλογές είναι να προσέχεις τα συστατικά και τις μεθόδους παρασκευής που χρησιμοποιούνται και να απολαμβάνεις τόσο το σουβλάκι όσο και την πίτσα με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i