Συνταγή για μαρμελάδα ντομάτας χωρίς ζάχαρη (τώρα, που ξεκινάει η εποχή της)

Μια αλλιώτικη μαρμελάδα που σίγουρα θα λατρέψεις και ένας τέλειος τρόπος να τις αξιοποιήσεις εάν είναι αρκετά ώριμες!

Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στις μαρμελάδες. Είναι από εκείνα τα "σπιτικά" καλούδια που φέρνουν στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις, αρώματα κουζίνας, γιαγιάδες, πρωινά Κυριακής, αλλά και μοντέρνες, δημιουργικές γευστικές εμπνεύσεις.

Μπορεί να τις έχεις συνηθίσει σε γλυκιές εκδοχές, με φρούτα όπως το βερίκοκο, η φράουλα ή το δαμάσκηνο, όμως η μαρμελάδα μπορεί να γίνει και κάτι περισσότερο: ένας gourmet σύμμαχος στη μαγειρική σου.

Και μιλώντας για γεύση… τώρα είναι η ιδανική εποχή για τις ντομάτες! Ζουμερές, κατακόκκινες και πιο γλυκές από ποτέ, οι καλοκαιρινές ντομάτες έχουν την τιμητική τους. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να τις αξιοποιήσεις με έναν δημιουργικό και πεντανόστιμο τρόπο; Δοκίμασε να φτιάξεις μαρμελάδα ντομάτας με μέλι και χωρίς ίχνος ζάχαρης, μια πεντανόστιμη συνταγή από την blogger Μαρία Πρασσά (@breadandteablog).

Ναι, καλά διάβασες. Μια μαρμελάδα ντομάτας χωρίς ζάχαρη. Eίναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσεις ψητά τυριά, αλλαντικά, καναπεδάκια, μπρουσκέτες, αλλά και τα πιο γαστρονομικά πιάτα σου.

Μαρμελάδα ντομάτας

Υλικά:

  • 1 κιλό ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1 κούπα μέλι
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
  • μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1/3 κουτ. γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά, για πιο πικάντικη γεύση)

Εκτέλεση:

1) Βάλε όλα τα υλικά σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα από ανοξείδωτο ατσάλι (είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί αν σου κολλήσει ή καεί κάτι, καθαρίζεται εύκολα).

2) Ανέβασε τη θερμοκρασία σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση και μετά χαμήλωσε σε μέτρια προς δυνατή.

3) Ανακάτευε τακτικά και άφησε τη μαρμελάδα να βράζει ελαφρώς μέχρι να μειωθεί και να γίνει κολλώδης και πηχτή. Αυτό μπορεί να πάρει από 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με τη δύναμη της εστίας, το μέγεθος της κατσαρόλας και την περιεκτικότητα των ντοματών σε νερό.

4) Προς το τέλος του μαγειρέματος, όταν αρχίσει να πήζει, χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια και συνέχισε το ανακάτεμα. Πρόσεξε, γιατί σε αυτό το στάδιο είναι πιο πιθανό να καεί, καθώς συγκεντρώνονται τα σάκχαρα και ανεβαίνει η θερμοκρασία.

5) Όταν απομένουν περίπου 15-20 λεπτά για να είναι έτοιμη, προετοίμασε μια κατσαρόλα για μπεν μαρί και 6 ή 7 βαζάκια μισής κούπας. Βάλε τα καπάκια σε ένα μικρό κατσαρολάκι με νερό και άφησέ τα να σιγοβράζουν ελαφρά.

6) Όταν η μαρμελάδα είναι παχύρρευστη και δεν υπάρχει πια υγρό που να διαχωρίζεται από τον πολτό, βγάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύεις για 2-3 λεπτά. Αυτό βοηθά να εξατμιστεί η τελευταία υγρασία και να "δέσει" καλύτερα όταν κρυώσει.

7) Ρίξε τη μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βαζάκια με χωνί, αφήνοντας περίπου 1,5 εκατοστό κενό στο πάνω μέρος. Σκούπισε τα χείλη, βάλε τα καπάκια και τις στεφάνες και βράσε τα βαζάκια σε νερό (μπεν μαρί) για 15 λεπτά.

8) Όταν τελειώσει ο χρόνος, βγάλε τα βαζάκια και άφησέ τα σε μια καθαρή πετσέτα να κρυώσουν τελείως. Όταν κρυώσουν, βγάλε τις στεφάνες και έλεγξε τα καπάκια: αν έχουν σφραγίσει σωστά, μπορείς να τα αποθηκεύσεις εκτός ψυγείου. Αν όχι, βάλ’ τα στο ψυγείο και κατανάλωσέ τα άμεσα.

Διάβασε επίσης:

Οι πιο απολαυστικές lila pause μπουκίτσες με μόλις 85 θερμίδες!

Δροσιστική κρέμα φράουλα με μόλις 3 υλικά

Κρέμα ζαχαροπλαστικής στην πιο υγιεινή εκδοχή της (χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη)