Σκέψου ένα κλασικό σερί από cheat meals το Σαββατοκύριακο: βγαίνεις, παραγγέλνεις, τρως ό,τι λαχταράς. Λίγο παγωτό παραπάνω, ένα παραπάνω γλυκό, ίσως και εκείνο το μπέργκερ που ήξερες ότι δεν έπρεπε κανονικά να προσθέσεις στο πρόγραμμά σου. Τι κακό μπορεί να κάνει ένα Σαββατοκύριακο ατασθαλιών, άλλωστε; Σύμφωνα με νέα έρευνα από την Αυστραλία, περισσότερο απ’ όσο φαντάζεσαι.
Τι είναι το 'jet lag' φαγητού και πώς καταστρέφει την υγεία σου (ειδικά το Σαββατοκύριακο!)
Τα λιπαρά που "τρώνε" το έντερό σου
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research με επικεφαλής τον Cyril Seillet. Το βασικό εύρημα είναι εντυπωσιακό: μια δίαιτα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να καταστείλει την ανοσολογική άμυνα του εντέρου μέσα σε δύο μόλις ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζονται άμεσα ειδικά ανοσοκύτταρα που ονομάζονται ILC3s (ομάδα 3 εγγενών λεμφοειδών κυττάρων). Αυτά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ιντερλευκίνης-22 (IL-22), μιας ουσίας που προστατεύει το φράγμα του εντέρου, ενισχύει την παραγωγή βλέννας, αντιμικροβιακών πεπτιδίων και συμβάλλει στη συνοχή των κυττάρων του εντέρου.
Όταν η παραγωγή IL-22 πέφτει, το έντερο γίνεται πιο "διαπερατό", μια κατάσταση γνωστή και ως "leaky gut". Έτσι, βακτήρια και τοξίνες μπορούν να περάσουν πιο εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας φλεγμονή που μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.
"Όσο περισσότερα κορεσμένα λιπαρά καταναλώνουμε, τόσο αυξάνεται η φλεγμονή", εξηγεί ο Cyril Seillet. "Αυτή η φλεγμονή αρχικά είναι σιωπηλή και μένει κρυμμένη στο σώμα μας μέχρι να εμφανιστεί αργότερα ως χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση".
Κορεσμένα vs ακόρεστα: Δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια
Τα κορεσμένα λιπαρά, όπως εκείνα που βρίσκεις σε βούτυρο, λιπαρά κρέατα και φοινικέλαιο, ήταν οι βασικοί "ένοχοι" στην έρευνα. Αντίθετα, τα ακόρεστα λιπαρά – όπως αυτά που περιέχει το ελαιόλαδο και το αβοκάντο – δεν φάνηκε να καταστέλλουν τη λειτουργία των ILC3s. Αντιθέτως, βοήθησαν στη διατήρηση της IL-22 και της συνολικής υγείας του εντερικού φραγμού.
Η ομάδα παρατήρησε επίσης γρήγορες αλλαγές στη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου. Μέσα σε μία εβδομάδα από την έναρξη της δίαιτας με πολλά λιπαρά, οι "καλοί" μικροοργανισμοί μειώθηκαν, ενώ είδη όπως το Enterococcus gallinarum, που σχετίζεται με βλάβες στο εντερικό τοίχωμα, αυξήθηκαν.
Η ζημιά αντιστρέφεται
Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η επιστροφή σε πιο ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επαναφέρει την εντερική λειτουργία μέσα σε λίγες ημέρες. Σε μόλις 2 ημέρες με κανονικό φαγητό, οι δείκτες IL-22 άρχισαν να ανεβαίνουν, ενώ μέχρι την έβδομη ημέρα είχαν σχεδόν αποκατασταθεί πλήρως. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς, λοιπόν, αλλά απλά να ξέρεις ότι το έντερό σου αντιδρά σχεδόν άμεσα στις διατροφικές σου επιλογές. Ένα πλούσιο γεύμα το Σαββατοκύριακο μπορεί να έχει συνέπειες μεγαλύτερες απ’ ό,τι νόμιζες, αλλά και η επιστροφή στην ισορροπία μπορεί να γίνει εξίσου γρήγορα.
Φτιάχνουμε το πιο healthy καλτσόνε για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου