Αν δεν έχεις ακόμα βάλει το ταχίνι στην καθημερινότητά σου, είναι καιρός να το ξανασκεφτείς. Φτιαγμένο από αλεσμένο σουσάμι, αυτό το παχύρρευστο, αρωματικό "χρυσάφι" είναι γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Περιέχει καλά λιπαρά, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές πρωτεΐνες -και όλα αυτά σε μια μόνο κουταλιά. Είναι φυσικά χωρίς ζάχαρη, χωρίς επεξεργασία, και συνδυάζεται τέλεια τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές. Ένα boost ενέργειας, χωρίς ενοχές!
Το φυστικοβούτυρο έχει αγαπηθεί εδώ και χρόνια ως πρωτεϊνική βόμβα, ειδικά από όσους αθλούνται ή χρειάζονται γρήγορη ενέργεια. Παρασκευάζεται από καβουρδισμένα φυστίκια και χαρίζει μια έντονη, γεμάτη γεύση που ταιριάζει ιδανικά σε smoothies, ψωμί ή ακόμα και σκέτο με το κουτάλι. Περιέχει φυτικές πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και κάλιο, αλλά συχνά συνοδεύεται από προσθήκες ζάχαρης, αλατιού ή/και φοινικέλαιου, ανάλογα με τη μάρκα. Για να απολαύσεις τα οφέλη του στο μέγιστο, επίλεξε φυσικές, καθαρές εκδοχές του.
Ο διατροφολόγος Απολλώνας Καψάλης (@apollokapsalis) απαντά: γιατί το ταχίνι είναι πιο θρεπτικό;
4 λόγοι που το ταχίνι είναι πιο θρεπτικό
Ταχίνι
1) Δεν αναπτύσσει μούχλα/μύκητα
2) Οι σπόροι σουσαμιού είναι ένα λιγότερο κοινό αλλεργιογόνο
3) Οι σπόροι σουσαμιού έχουν περισσότερες φυτοστερόλες, ασβέστιο, σίδηρο και άλλα μέταλλα από τα φυστίκια
4) Όχι τόσο πολύ επεξεργασμένο
Φυστικοβούτυρο
1) Τείνουν να αναπτύσσουν μούχλα/μύκητα που ονομάζεται αφλατοξίνη, που βλάπτει την υγεία του εντέρου
2) Τα φυστίκια είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο
3) Τα φυστίκια έχουν λιγότερα μέταλλα και βιταμίνες από το σουσάμι
4) Είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο και έχει ταγγίσει
Διάβασε επίσης:
Βελούδινη κρέμα σιμιγδάλι με γεύση bueno - Μόνο με καλά λιπαρά
Ταχίνι: Τα (απρόσμενα) οφέλη για την υγεία μας
Μπάρες χαλβά με επικάλυψη σοκολάτας - Μια θρεπτική παραλλαγή που θα λατρέψεις!