Ξέχνα το botox: Αυτές οι καθημερινές τροφές θα σε κάνουν να δείχνεις χρόνια νεότερη

Έως και 3 χρόνια νεότερη - Τι δείχνει η πιο πρόσφατη έρευνα;

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η κουζίνα σου μπορεί να κρύβει πιο ισχυρά "αντιγηραντικά" από το ντουλάπι των καλλυντικών σου; Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η τακτική κατανάλωση τροφών όπως το τσάι, τα μούρα και το σκόρδο μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τη βιολογική σου ηλικία - δηλαδή το πόσο "παλιό" είναι το σώμα σου σε κυτταρικό επίπεδο, ανεξάρτητα από την ηλικία που γράφει η ταυτότητά σου.

Μάλιστα, συμμετέχουσες σε μελέτη που ακολούθησαν ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής, παρουσίασαν μείωση της βιολογικής ηλικίας τους κατά πάνω από 2 χρόνια μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες! Είναι σαν να γυρνάς πίσω το ρολόι του σώματός σου - χωρίς πανάκριβες θεραπείες ή ενέσεις.

Καθημερινές τροφές με ασυνήθιστα οφέλη

Μην φανταστείς εξωτικά superfoods που βρίσκεις μόνο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Αυτά τα φυσικά "όπλα" κατά της γήρανσης είναι κοινές τροφές που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου:

  • πράσινο τσάι
  • oolong τσάι
  • κουρκουμάς
  • δεντρολίβανο
  • σκόρδο
  • διάφορα μούρα

Αυτές οι τροφές - γνωστές ως "methyl adaptogens" - σχετίζονται με σημαντική μείωση της βιολογικής ηλικίας. Είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, ενώσεις που ρυθμίζουν τη μεθυλίωση του DNA, μια διαδικασία που επηρεάζει το πώς εκφράζονται τα γονίδιά σου καθώς μεγαλώνεις, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Aging.

Πώς η διατροφή μπορεί να "γυρίσει πίσω" το βιολογικό ρολόι

Σε παλαιότερες μελέτες είχε φανεί ότι η βιολογική ηλικία μπορεί να διαφέρει από τη χρονολογική. Η συγκεκριμένη μελέτη πάει όμως ένα βήμα παραπέρα: δείχνει ότι η σωστή επιλογή τροφών μπορεί να αντιστρέψει τη βιολογική γήρανση.

Τι έτρωγαν;

Η μελέτη αφορούσε 43 υγιείς άνδρες ηλικίας 50–72 ετών. Ένα μέρος τους ακολούθησε ειδικό πρωτόκολλο διατροφής με:

  • φυλλώδη λαχανικά
  • σταυρανθή λαχανικά (όπως μπρόκολο και λάχανο)
  • πολύχρωμα λαχανικά
  • σπόρους κολοκύθας και ηλιόσπορους
  • άπαχα κρέατα
  • φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Πώς ακριβώς δρουν αυτές οι τροφές;

Οι πολυφαινόλες που βρίσκεις στο πράσινο τσάι (EGCG), στον κουρκουμά (κουρκουμίνη), στο σκόρδο (αλικίνη), στα μούρα (ανθοκυανίνες) και στο δεντρολίβανο (ροσμαρινικό οξύ) φαίνεται πως επηρεάζουν ένζυμα και μονοπάτια του σώματος που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως:

  • DNA methyltransferases
  • PI3K/AKT/mTOR pathway (ρυθμίζει τον κυτταρικό μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την επιβίωση)

Διάβασε επίσης:

Προσοχή: Το τρόφιμο που έχει 45 φορές περισσότερα μικροπλαστικά από τα πλαστικά μπουκαλάκια

Διατροφικές συνήθειες που επιλέγω να μην ακολουθώ μετά τα 30

Σε γερνάνε - Αυτά τα τρόφιμα καταστρέφουν το δέρμα και την υγεία σου