Διατροφικές συνήθειες που επιλέγω να μην ακολουθώ μετά τα 30

Λάθη που σταμάτησα να κάνω στα 30+.

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες iStock

Καθώς προχωράει η δεκαετία των τριάντα, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να δίνουμε προσοχή στις διατροφικές μας συνήθειες για να ενισχύσουμε τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία μας. Αν και ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε θετικές αλλαγές, ορισμένα ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής μπορούν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σώμα μας καθώς γερνάμε. Μετά την ηλικία των 30 ετών, επέλεξα να αφήσω πίσω ορισμένες διατροφικές συνήθειες που είχα στο παρελθόν. Ποιες είναι αυτές; 

Υπερβολική κατανάλωση junk food:

Η πολύ συχνή κατανάλωση junk food, μπορεί να ήταν πιο επιεικής στα νεότερα χρόνια μας, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην επεξεργασία ανθυγιεινών συστατικών. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων επεξεργασμένων σνακ, λιχουδιών με ζάχαρη και γρήγορου φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και μείωση της συνολικής μας υγείας.

► Τι κάνω πλέον: Τώρα πια, επικεντρώνομαι στην ενσωμάτωση στην καθημερινή μου διατροφή τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Παράλειψη πρωινού:

Το πρωινό συχνά χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και υπάρχει λόγος για αυτό. Μετά την ηλικία των 30, ο μεταβολισμός μας αρχίζει να επιβραδύνεται και η παράλειψη του πρωινού μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του σώματός μας να καίει αποτελεσματικά θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

► Τι κάνω πλέον: Έχω κάνει συνήθεια να ξεκινάω τη μέρα μου με ένα ισορροπημένο γεύμα που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και καλά λιπαρά. Αυτό βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και μου προσφέρει διαρκή ενέργεια. Αγαπημένη μου επιλογή είναι μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 2 κ.γ. φιστικοβούτυρο και 1 κ.γ. μέλι. 

Το μεγάλο λάθος που συνήθιζα να κάνω στο πρωινό γεύμα

Αγνοούσα τα μεγέθη μερίδων:

Δεν είναι ασυνήθιστο το μέγεθος των μερίδων να αυξάνεται σταδιακά καθώς μεγαλώνουμε. Δυστυχώς, η κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων από ό,τι απαιτεί το σώμα μας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας.

► Τι κάνω πλέον: Προσέχω τα μεγέθη της μερίδας μου και προσπαθώ να ακούσω τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας του σώματός μου. Εξασκούμαι στον έλεγχο των μερίδων χρησιμοποιώντας μικρότερα πιάτα και μπολ και στοχεύοντας να γεμίσω το μισό του πιάτου μου με λαχανικά ή φρούτα, το ένα τέταρτο με άπαχη πρωτεΐνη και το ένα τέταρτο με δημητριακά ολικής αλέσεως ή υγιεινούς υδατάνθρακες.

Παραμέληση της ενυδάτωσης:

Η καλή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά γίνεται ακόμα πιο σημαντική όσο μεγαλώνουμε. Η αφυδάτωση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική μας υγεία, επηρεάζοντας την πέψη, τη γνωστική λειτουργία, ακόμη και την ελαστικότητα του δέρματος.

► Τι κάνω πλέον: Φροντίζω να πίνω επαρκή ποσότητα νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, στοχεύοντας σε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό. Συμπεριλαμβάνω επίσης αφεψήματα από βότανα και ενυδατικές τροφές όπως τα αγγούρια και το καρπούζι για να ενισχύω τα επίπεδα ενυδάτωσης.

Βασιζόμoυν σε αυστηρές δίαιτες:

Με την αφθονία των διατροφικών τάσεων και των μοντέρνων δίαιτων στα μέσα ενημέρωσης, παλιότερα ήταν πιο εύκολο να μπω στον πειρασμό για γρήγορες λύσεις και δραστικά μέτρα. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 30 ετών, έδωσα προτεραιότητα σε βιώσιμες και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες αντί να ακολουθώ περιοριστικές δίαιτες. Οι αυστηρές δίαιτες συχνά στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών, σίγουρα είναι δύσκολο να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα και επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό μας.

► Τι κάνω πλέον: Εστίασα στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης διατροφής που περιλαμβάνει μια ποικιλία από ολόκληρα τρόφιμα και καλύπτει τις διατροφικές μου ανάγκες.


Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας απαιτεί περισσότερη προσοχή και φροντίδα, ειδικά όταν πρόκειται για τις διατροφικές μας συνήθειες. Ποτέ δεν είναι αργά για κάνεις θετικές αλλαγές και δώσεις προτεραιότητα στη διατροφή με υγιεινές τροφές που υποστηρίζουν την καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή σου. 

Το μεγάλο λάθος που συνήθιζα να κάνω στο πρωινό γεύμα

Disclaimer: Οι παραπάνω πληροφορίες είναι προσωπική εκτίμηση και δεν θα πρέπει να θεωρούνται υποκατάστατο επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας. Πάντα να ζητάς τη συμβουλή του γιατρού σου για οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχεις σχετικά με τη διατροφή σου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i