Τα παγωτά μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων - Δες ποιο άντεξε περισσότερο στον καύσωνα (και προτίμησέ το)

Μια εργαστηριακή μελέτη αποκαλύπτει ποιο παγωτό αντέχει πραγματικά στον καύσωνα - για απόλαυση χωρίς άγχος, ακόμα και στους 40°C.

Με τον καύσωνα να σαρώνει τη χώρα και τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40°C, η ανάγκη για κάτι δροσερό και αναζωογονητικό είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Ο Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτησή του, αναφέρει ότι αυτός ο καύσωνας είναι ένας από τους ισχυρότερους των τελευταίων ετών, θυμίζοντας σε όλους μας πως ο καιρός, εκτός από ζεστός, είναι κι επικίνδυνος.

Σαν να μην έφτανε η ζέστη, το αγαπημένο σου παγωτό λιώνει συχνά πριν προλάβεις καν να το ευχαριστηθείς. Όμως, αντί να καταφεύγεις στις κλασικές γρανίτες, έφτασε η ώρα να στραφείς σε κάτι που, εκτός από δροσιστικό, θα αντέξει στη ζέστη και θα σε αφήσει να το χαρείς όσο χρειάζεσαι. Η επιστήμη έβαλε στο μικροσκόπιο τα αγαπημένα παγωτά για να καταλήξει στο ποιο είναι το ιδανικό για την εποχή και, έκπληξη, αυτό δεν είναι ούτε το πιο ελαφρύ ούτε το πιο υγρό.

"Δεν πεινάω, αλλά κάτι θέλω": Τι να φας τις μέρες με καύσωνα, όταν... βαριέσαι ακόμα και να μασήσεις

Ποιο παγωτό αντέχει περισσότερο στη ζέστη;

Ο δρ. Edward Breeds, φυσικός και Καθηγητής στο Nottingham Trent University, ανέλαβε να απαντήσει στο αιώνιο ερώτημα του καλοκαιριού: ποιο παγωτό αντέχει περισσότερο στη ζέστη; Με μια εργαστηριακή μελέτη για λογαριασμό της αλυσίδας Iceland, η οποία δημοσιεύτηκε στη MailOnline, έβαλε 10 δημοφιλή παγωμένα γλυκά σε καλοκαιρινές συνθήκες (θερμοκρασίες που φτάνουν και ξεπερνούν τους 30°C) και μέτρησε πόσο γρήγορα λιώνουν, σε τι θερμοκρασία ξεκινούν να χάνουν τη φόρμα τους, και ποια μπορείς να απολαύσεις χωρίς να τρέχεις για χαρτοπετσέτα.

"Ενώ λίγη τήξη είναι απαραίτητη για την καλύτερη δυνατή εμπειρία γεύσης, η σωστή επιλογή παγωτού ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα σε γλιτώσει από το να λερωθείς", εξηγεί ο Dr. Breeds. Κι επειδή κάθε παγωτό έχει τη δική του προσωπικότητα, το σχήμα, η υφή και το περιτύλιγμα παίζουν τεράστιο ρόλο στην αντοχή του στη ζέστη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης με λίγα λόγια:

Στην κορυφή των πιο ανθεκτικών βρέθηκαν παγωτά με σκληρή επικάλυψη σοκολάτας, τα οποία, σύμφωνα με τον Breeds, έχουν υψηλότερο σημείο τήξης και λειτουργούν ως προστατευτικό κέλυφος για το πιο ευαίσθητο παγωτό στο εσωτερικό. Η σοκολάτα δεν είναι μόνο απόλαυση, είναι και… μονωτικό υλικό.

Αντιθέτως, οι γρανίτες με κυλινδρικό σχήμα και νερουλή σύσταση άρχισαν να λιώνουν ακόμα και στους 17°C, γεγονός που τις καθιστά μάλλον ακατάλληλες για μέρες καύσωνα. Ο Dr. Breeds μάλιστα σημειώνει πως η επιφάνεια που εκτίθεται στον αέρα, σε συνδυασμό με το μέγεθος και το σχήμα, επηρεάζει σημαντικά το πόσο γρήγορα λιώνει ένα παγωτό. Οι ψηλές, λεπτές γρανίτες, με μεγάλο λόγο επιφάνειας προς όγκο, λιώνουν πιο γρήγορα, όπως εξηγεί.

Τύπος παγωτού - Θερμοκρασία που αρχίζει να λιώνει:

  • Vimto Twist (γρανίτα) 17°C
  • Capri-Sun Freezies 21°C
  • Ice Breakers / Swizzels 22°C
  • Solo Exotic Burst Lollies 26°C
  • Slush Puppie 28°C
  • Χωνάκι φράουλα-βανίλια 28°C
  • Παγωτό με σοκολατένια επικάλυψη 30°C 

Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα για τα παγωτά χωνάκι, τα οποία μπορούν να αντέξουν έως και 40 λεπτά στους 28°C, χάρη στο σχήμα τους που περιορίζει την επαφή με τα ζεστά μας χέρια. Αν λοιπόν θέλεις να απολαύσεις κάτι δροσερό χωρίς να λιώνει προτού το φας, βάλε στο καλάθι σου ένα παγωτό με επικάλυψη σοκολάτας. Είναι απολαυστικό, πρακτικό και ανθεκτικό στη λαίλαπα των 40 βαθμών.

Παγωτό σαν αγοραστό: Τα πιο λαχταριστά καραμελένια ξυλάκια - με 4 υλικά

Πανεύκολο παγωτό με μόνο 3 υλικά - Είναι φανταστικό και δεν χρειάζεται παγωτομηχανή