Αν σου αρέσει η μοναδική γλυκιά γεύση των σύκων και αναζητάς έναν τρόπο να την απολαύσεις χωρίς την πρόσθετη ζάχαρη, η συνταγή αυτή για μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη είναι η απόλυτη λύση. Με μόλις πέντε φυσικά συστατικά και την έξυπνη χρήση της φυσικής πηκτίνης από τα ίδια τα σύκα, αυτή η μαρμελάδα συνδυάζει γεύση και υγεία με τον πιο απολαυστικό και αβίαστο τρόπο. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από την πλούσια γεύση του φρέσκου σύκου για να δημιουργήσεις μία υπέροχη, ελαφριά και γεμάτη ενέργεια λιχουδιά που αξίζει να έχεις στην καθημερινότητά σου.
Συστατικά για τη μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη:
- 900 γρ. φρέσκα ώριμα σύκα, πλυμένα και κομμένα σε τέταρτα (με τη φλούδα)
- 60 ml νερό
- 60 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, συνδύασε τα σύκα, το νερό και το ξύσμα λεμονιού.
Σιγοβράσε το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει και να γίνεται κολλώδες, πρόσθεσε το χυμό λεμονιού. Κάλυψε την κατσαρόλα και άφησέ τη να σιγοβράσει για 1 ώρα, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Ξεσκέπασέ το και πρόσθεσε το εκχύλισμα βανίλιας.
Χρησιμοποίησε ένα ραβδομπλέντερ για να λιώσετε τα υλικά ελαφρώς. Προσοχή, μην το λιώσετε υπερβολικά – έτσι, οι φλούδες των σύκων θα παραμείνουν σχεδόν αόρατες.
Άφησέ το να σιγοβράσει για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας.
Απομάκρυνε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει.
Γέμισε τα βάζα με τη μαρμελάδα.
► Αν θέλεις να τη διατηρήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο κονσερβοποίησης.
► Μπορείς να την απλώσεις σε φρέσκο ψωμί, να τη συνδυάσεις με τυρί brie, να τη βάλεις σε κράκερ ή ακόμα και να την απολαύσεις πάνω από τοστ ή τορτίγια για ένα τέλειο πρωινό ή απογευματινό σνακ. Και το καλύτερο; Όλα αυτά με 100% φυσικά συστατικά!
Πηγή συνταγής: theevergreenacre
5 συνταγές με σύκα για να απολαύσεις το χαρακτηριστικό φρούτο του καλοκαιριού