Γεμάτα πρωτεΐνη, βιταμίνη C και μαγγάνιο – Τα αμπελοφάσουλα είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να βάλεις στο πιάτο σου τον Αύγουστο

Το πράσινο λαχανικό που χορταίνει χωρίς να βαραίνει και μυρίζει καλοκαίρι.

Μπορεί ο Αύγουστος να θεωρείται μήνας διακοπών, αλλά για τη διατροφή σου είναι ό,τι πρέπει για μια μικρή, ήσυχη επανεκκίνηση. Εκεί που τα περισσότερα καλοκαιρινά λαχανικά παραδίδουν τη σκυτάλη τους, ένα από αυτά κάνει την εμφάνισή του στο τραπέζι: τα αμπελοφάσουλα.

Μακριά, τρυφερά και βαθιά πράσινα, θυμίζουν οπτικά χειροποίητα ζυμαρικά, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο. Η Λία Καραρίζου, Διαιτολόγος, μας συστήνει ξανά ένα λαχανικό της ελληνικής γης, που συνδυάζει την απλότητα της παράδοσης με την ισορροπία της σύγχρονης διατροφής. Με εντυπωσιακή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και βιταμίνη C, ελάχιστες θερμίδες και πλούτο μικροθρεπτικών συστατικών, τα αμπελοφάσουλα αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να ψάξεις σε εξειδικευμένα ράφια για να βρεις το επόμενο superfood σου, αρκεί μια στάση στη λαϊκή.

 

Αγγούρι, ντομάτα, κολοκύθι: Πόσο αληθινό είναι το "tip" της ενυδάτωσης από τα λαχανικά με πολύ νερό;

Πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μόλις 29 θερμίδες

Αν ψάχνεις κάτι να σε κρατήσει χορτάτη χωρίς να σε βαρύνει στο στομάχι ή στο θερμιδικό ισοζύγιο, τα αμπελοφάσουλα είναι αυτό που χρειάζεσαι. Σύμφωνα με τα διατροφικά στοιχεία που παρουσιάζει η διατροφολόγος:

  • Τα 100 γρ. περιέχουν μόλις 29 θερμίδες
  • Έχουν 54% σύνθετους υδατάνθρακες, που σημαίνει αργή πέψη και διαρκής ενέργεια
  • Παρέχουν 34% φυτική πρωτεΐνη, συμβάλλοντας στον κορεσμό
  • Περιέχουν 7% λιπαρά, κυρίως καλής ποιότητας

Μικρό σε μέγεθος, πλούσιο σε βιταμίνες

Μην ξεγελαστείς από την απλότητά τους. Τα αμπελοφάσουλα είναι πραγματικός θησαυρός για το ανοσοποιητικό και την πέψη. Μόλις 100 γραμμάρια καλύπτουν:

  • 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (Σ.Η.Π.) σε βιταμίνη C
  • 24% της Σ.Η.Π. σε μαγγάνιο

Επιπλέον, σου προσφέρουν:

  • Θειαμίνη (Β1), Β6, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη (Β2)
  • Ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο

Δηλαδή, ό,τι χρειάζεσαι για ενέργεια, καλή χώνεψη και γερά οστά, χωρίς ούτε μια πιρουνιά τύψεων.

Ο πιο απλός (και νόστιμος) τρόπος να τα απολαύσεις

Το ωραίο με τα αμπελοφάσουλα είναι ότι δεν χρειάζονται πολλά. Βράσε τα για λίγα λεπτά να μείνουν τραγανά, και σέρβιρέ τα χλιαρά ή κρύα με:

  • Λεμόνι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Πατάτα, τόνο ή βραστό αυγό
  • Ντομάτα, φέτα ή ψητό κοτόπουλο

Είναι τόσο εύπεπτα και πλούσια που μπορούν να σταθούν άνετα ως κύριο γεύμα, ειδικά τις μέρες που θέλεις κάτι πιο ελαφρύ αλλά θρεπτικό. Η συγκομιδή τους ξεκινά από μέσα Ιουλίου έως και Οκτώβριο, όμως τον Αύγουστο τα βρίσκεις στο peak της φρεσκάδας και τρυφερότητάς τους. Εποχικό προϊόν, ελληνικό και παραδοσιακό, αλλά με όλα τα στοιχεία που ζητάει μια ισορροπημένη διατροφή σήμερα.

Τα 10 πιο λιπαρά λαχανικά – Και γιατί κάνουν καλό στον οργανισμό σου