Το γλυκό που μυρίζει καλοκαίρι: Η παραδοσιακή συνταγή για γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Η πιο αγαπημένη καλοκαιρινή συνταγή που δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι – γεύση Ελλάδας σε κάθε κουταλιά.

Υπάρχουν γεύσεις που δεν χρειάζονται συστάσεις. Μυρίζουν καλοκαίρι, παιδικά καλοκαίρια στο χωριό, μεσημέρια κάτω από δέντρα και μυρωδιές από την κουζίνα. Το γλυκό βύσσινο είναι μία από αυτές. Ένα κουταλάκι αρκεί για να σε ταξιδέψει στο μπαλκόνι της γιαγιάς, σε ένα γυάλινο πιατάκι συνοδευμένο με δροσερό νερό, στην απλότητα που κουβαλά νοσταλγία.

Κάθε καλοκαίρι, όσο ακόμα υπάρχουν φρέσκα βύσσινα στις λαϊκές, ξεκινά η ίδια τελετουργία: διαλεχτά φρούτα, γάντια στα χέρια και υπομονή στο καθάρισμα. Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου κρατάει την παράδοση ζωντανή και σου δείχνει βήμα βήμα πώς να φυλακίσεις την πιο δροσερή γεύση του καλοκαιριού σε ένα γλυκό κουταλιού που είναι ιδανικό σκέτο, με γιαούρτι ή με παγωτό καϊμάκι.

Μόνο με 4 υλικά: Το πιο εύκολο παγωτό καϊμάκι - χωρίς παγωτομηχανή

Υλικά

  • 1 kg βύσσινο
  • 1 kg ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • 1 μικρό λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση

Πλένουμε πρώτα πολύ καλά τα βύσσινα.

Αφαιρούμε τα κοτσάνια.

Με φουρκέτα (καλύτερα) ή αν έχετε, µε το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια για το γλυκό βύσσινο.

Τοποθετούμε σε μπολ στρώσεις, εναλλάξ, βύσσινα και ζάχαρη.

Καλύπτουμε µε μεμβράνη.

Αφήνουμε για µία νύχτα στο ψυγείο ανακατεύοντάς τα σε αυτό το διάστημα δύο µε τρεις φορές.

Την επόμενη μέρα βάζουμε τα βύσσινα και τη ζάχαρη σε µία κατσαρόλα µε χοντρή βάση, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε.

Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ξαφρίζουμε όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια.

Βράζουμε για 15΄-20΄.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά στην κατσαρόλα.

Τότε το ξαναβράζουμε – πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει σωστά το σιρόπι.

Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάζουμε µία σταγόνα απ’ αυτό πάνω στο νύχι του αντίχειρα.

Όταν αυτή η σταγόνα στέκεται και δεν χύνεται, το γλυκό είναι σωστά δεμένο.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 1΄-2΄ ακόμη.

Πηγή συνταγής: argiro.gr

Πανεύκολο γλυκό του κουταλιού καρπούζι - χωρίς ασβέστη

Συνταγή: Πώς θα φτιάξεις το καλύτερο υποβρύχιο βανίλια στο σπίτι