Αυγό ή σκόνη πρωτεΐνης; Η διατροφολόγος απαντά τι πρέπει να επιλέξεις

Πρωτεΐνη: το κλειδί για υγεία, ενέργεια και σωστή διατροφή.

Η πρωτεΐνη είναι από τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου καθημερινά για να λειτουργεί σωστά. Συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις διεργασίες του οργανισμού, από την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, μέχρι την παραγωγή ορμονών και ενζύμων. Παίζει καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, στη διατήρηση της ενέργειας αλλά και στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Χωρίς επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, νιώθεις πιο εύκολα κούραση, χάνεις μυϊκή μάζα και δυσκολεύεσαι να πετύχεις στόχους που σχετίζονται με την υγεία ή τη φυσική σου κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται ως το "δομικό υλικό" του σώματος.

Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο να καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη, αλλά και από πού θα την πάρεις. Στη διατροφή σου μπορείς να τη βρεις σε πολλές μορφές: σε ζωικές πηγές, όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά και σε φυτικές πηγές, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε συμπληρώματα όπως η σκόνη πρωτεΐνης, που υπόσχεται ευκολία και ταχύτητα στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών. Εδώ λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: είναι καλύτερο να προτιμήσεις μια φυσική πηγή, όπως το αυγό, ή μια πιο πρακτική επιλογή, όπως η σκόνη πρωτεΐνης; Η διατροφολόγος Μαρία Παρίση (@mariaparisi.nutritionist) σου δίνει τη λύση.

Αυγό ή σκόνη πρωτεΐνης

Αυγό

  • 75γρ. θερμίδες
  • 7γρ. πρωτεΐνης
  • θρεπτικό και χορταστικό
  • φυσική τροφή
  • πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά

Σκόνη πρωτεΐνης

  • 114γρ. θερμίδες
  • 23γρ. πρωτεΐνης
  • είναι υπερ-επεξεργασμένος
  • έχει αυξημένο κόστος

Με λίγα λόγια:

Αν δεν έχεις αυξημένες ανάγκες ή ως στόχο τη μυϊκή υπερτροφία, οι φυσικές πηγές πρωτεΐνης όπως το αβγό είναι συνήθως αρκετές και πιο πλήρεις.

Το αβγό δεν προσφέρει μόνο πρωτεΐνη, αλλά και βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, σίδηρο και ένα υψηλό αίσθημα κορεσμού. Μπορείς να το προσθέσεις στο πρωινό σου, σε σαλάτες ή ως σνακ.

Η σκόνη πρωτεΐνης έχει τη θέση της - ειδικά σε αθλητές ή έντονη προπόνηση - αλλά δεν αντικαθιστά την ποικιλία και την ποιότητα της τροφής.

Διάβασε επίσης:

Τόνος σε νερό ή σε λάδι; Ποιες είναι οι σημαντικές διαφορές και τι να επιλέξεις

Αυγά: Τι πιστεύουμε ότι περιέχουν VS ποια είναι η αλήθεια;

Με ποια τροφή να συνδυάσεις τα αυγά για καλύτερη απορρόφηση συστατικών;