Πόσο αλάτι είναι πολύ; Ο βασικός δείκτης που πρέπει να τσεκάρεις στις ετικέτες

Μάθε πώς να αναγνωρίζεις το κρυφό αλάτι στα τρόφιμα και γιατί ο έλεγχος των ετικετών είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία.

Το αλάτι είναι βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής σου, καθώς δίνει γεύση στο φαγητό και χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις συνταγές. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά την υγεία σου. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, καρδιαγγειακών παθήσεων και νεφρικών προβλημάτων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρεις πώς να αναγνωρίζεις πόσο αλάτι περιέχει κάθε τρόφιμο που καταναλώνεις.

Πολλές φορές, το αλάτι δεν βρίσκεται μόνο στο αλατιέρα που έχεις στο τραπέζι, αλλά είναι "κρυμμένο" μέσα σε συσκευασμένα τρόφιμα. Ψωμί, τυριά, αλλαντικά, σάλτσες, σνακ, έτοιμα γεύματα και κονσερβοποιημένα προϊόντα περιέχουν συχνά μεγαλύτερες ποσότητες απ’ όσες φαντάζεσαι. Έτσι, ακόμα κι αν δεν προσθέτεις πολύ αλάτι στο πιάτο σου, μπορεί άθελά σου να καταναλώνεις περισσότερο από το συνιστώμενο.

O βασικός δείκτης περιεκτικότητας αλατιού

Η διατροφολόγος Παναγιώτα Μερλίδου (@nutrition_tips), σου εξηγεί ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ένα τρόφιμο θεωρείται υψηλό σε αλάτι όταν περιέχει 1,5 γραμμάριο αλατιού ανά 100 γραμμάρια προϊόντος ή 0,6 γραμμάρια νατρίου ανά 100 γραμμάρια. Αυτός είναι ο βασικός δείκτης που σε βοηθά να καταλάβεις αν μια επιλογή είναι υγιεινή ή αν πρέπει να την καταναλώσεις με μέτρο.

Για να το ελέγξεις, αρκεί να γυρίσεις τη συσκευασία και να δεις προσεκτικά την ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες. Το αλάτι αναγράφεται συνήθως στο κάτω μέρος του πίνακα, μαζί με τα λιπαρά, τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα. Αν δεις ότι τα 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν πάνω από 1,5 γρ. αλάτι, τότε το τρόφιμο είναι υψηλό σε αλάτι και καλό είναι να μην το καταναλώνεις συχνά.

Η κατανάλωση με μέτρο και η επιλογή προϊόντων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι συμβάλλουν σε καλύτερη υγεία της καρδιάς, πιο ισορροπημένη πίεση και μεγαλύτερη ευεξία στην καθημερινότητά σου. Θυμήσου: οι μικρές αλλαγές στις διατροφικές σου επιλογές κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά.

Διάβασε επίσης:

Αγγουράκι τουρσί: Μην πετάς το ζουμί του - Φτιάξτε αυτό το κρεμώδες ντιπ με ακόμα 1 υλικό!

Διαβάζεις σωστά τις ετικέτες τροφίμων; Ο ΕΦΕΤ σου δείχνει τον τρόπο

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε και πώς θα το μειώσεις