Kimchi: Το κορεάτικο τουρσί που κάνει θραύση – γεμάτο προβιοτικά και οφέλη για την καρδιά

Το kimchi μπαίνει δυναμικά στην κουζίνα σου – πλούσιο σε προβιοτικά, σύμφωνα με έρευνα μειώνει τριγλυκερίδια και αρτηριακή πίεση.

Αν ψάχνεις ένα superfood που συνδυάζει γεύση και υγεία, το kimchi δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι σου. Αυτό το ζυμωμένο κορεάτικο τουρσί φτιάχνεται από λάχανο και ραπανάκι με σκόρδο, τζίντζερ, κόκκινη πιπεριά και αλάτι, και έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση χάρη στα προβιοτικά βακτήρια που περιέχει, τα οποία είναι εξαιρετικά για το έντερο.

Σπιτικά προβιοτικά ροφήματα: 12 συνταγές για να διώξεις το φούσκωμα στην κοιλιά

Οι επιστημονικές αποδείξεις πίσω από το superfood

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews από ερευνητές του College of Agriculture, Health and Natural Resources (CAHNR) συγκέντρωσε αποτελέσματα από εννέα μελέτες σε ανθρώπους μεταξύ 2011 και 2023. Η επικεφαλής της έρευνας, Seoeun Ahn, μαζί με τον Ock Chun, αναπληρωτή καθηγητή διατροφικών επιστημών, τόνισαν ότι η μελέτη εστίασε αποκλειστικά στο ζυμωμένο kimchi, για να υπάρχει σταθερή βάση σύγκρισης. Οι μελέτες έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν kimchi είχαν:

  • 1,93 mg/dL χαμηλότερη γλυκόζη νηστείας
  • 28,88 mg/dL χαμηλότερα τριγλυκερίδια
  • Μείωση συστολικής πίεσης κατά 3,48 mmHg και διαστολικής κατά 2,68 mmHg

Όπως εξηγεί ο Ock Chun: "Σε κλινικές συνθήκες, ακόμα και μια μείωση 5 mmHg στη συστολική πίεση θεωρείται σημαντική. Το να βλέπουμε παρόμοιες μειώσεις από μια διατροφική παρέμβαση και όχι από φάρμακα είναι πολύ ενθαρρυντικό".

Αγγουράκι τουρσί: Μην πετάς το ζουμί του - Φτιάξτε αυτό το κρεμώδες ντιπ με ακόμα 1 υλικό!

Το παράδοξο του αλατιού

Παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, το kimchi μειώνει την πίεση. Η Seoeun Ahn σχολιάζει: "Άλλα συστατικά, όπως τα ευεργετικά βακτήρια, αντισταθμίζουν την υπερτασική επίδραση του αλατιού". Με λίγα λόγια, το kimchi είναι ένα φιλικό προς την καρδιά superfood, που μπορείς να εντάξεις καθημερινά στη διατροφή σου χωρίς τύψεις.

Πώς να εντάξεις το kimchi στη διατροφή σου

Μπορείς να το προσθέσεις σε:

  • σαλάτες
  • τοστ
  • bowls με δημητριακά
  • συνοδευτικά κυρίως πιάτα

Έτσι επωφελείσαι από τα προβιοτικά και τα καρδιοπροστατευτικά του οφέλη, ενώ απολαμβάνεις την πικάντικη γεύση του.

Τι μένει να εξεταστεί

Όλες οι μελέτες έγιναν σε Κορεάτες, επομένως δεν ξέρουμε αν τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν για άλλους πληθυσμούς. Η Ahn τονίζει: "Θα ήταν πολύ σημαντικό να γίνει μια παρέμβαση, ώστε να δούμε αν τα αποτελέσματα μπορούν να γενικευτούν".

Ξινολάχανο: Το πιο υποτιμημένο φυσικό "φάρμακο" για το έντερο - Γιατί πρέπει να το καταναλώνεις συχνά;