
Η καλή υγεία του πεπτικού συστήματος είναι απόλυτα σημαντική για την ευεξία μας, και τα προβιοτικά ροφήματα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να υποστηρίξουν αυτήν την υγεία. Αυτά τα ροφήματα όχι μόνο ενισχύουν την εντερική χλωρίδα, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του φουσκώματος και της δυσφορίας στην κοιλιά. Ακολουθούν 12 σπιτικές συνταγές για να απολαύσεις νόστιμα και υγιεινά προβιοτικά ροφήματα που θα φτιάξεις μόνη σου.
12 σπιτικά προβιοτικά ροφήματα
1. Kombucha
Η kombucha είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα τσαγιού που παρασκευάζεται από την καλλιέργεια SCOBY (συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμομυκήτων) σε γλυκό τσάι. Υποστηρίζει την πέψη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να μειώσει τη φούσκωμα.
Υλικά:
- 1 λίτρο νερού
- 4 φακελάκια μαύρο ή πράσινο τσάι
- 100g ζάχαρη
- 1 SCOBY
- 100ml από προηγούμενη kombucha (ή ξίδι)
Εκτέλεση:
Βράσε το νερό και πρόσθεσε τα φακελάκια τσαγιού και τη ζάχαρη. Άφησέ το να κρυώσει. Μετά την ψύξη, πρόσθεσε το SCOBY και την kombucha. Κάλυψε το δοχείο με μια πετσέτα και άφησέ το σε ζεστό μέρος για 7-14 ημέρες.
2. Kefir
Το kefir είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα που παρασκευάζεται κυρίως από γάλα (ή φυτικά υποκατάστατα) και περιέχει φυσικά προβιοτικά. Βοηθά στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και ενισχύει την πέψη.
Υλικά:
- 1 λίτρο γάλα (ή φυτικό γάλα)
- 2-3 κουταλιές του γλυκού κόκκοι kefir
Εκτέλεση:
Βάλε τους κόκκους kefir στο γάλα σε ένα γυάλινο δοχείο. Κάλυψε το δοχείο και άφησέ το σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες. Σούρωσε τους κόκκους και απόλαυσε το kefir.
3. Μηλίτης
Ο μηλίτης είναι ένα ξίδι που παρασκευάζεται από ζυμωμένο μήλο και είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ενισχύει την πέψη και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
4. Tepache
Το tepache είναι ένα παραδοσιακό μεξικανικό ζυμωμένο ρόφημα από ανανά. Περιέχει ένζυμα που υποστηρίζουν την πέψη και προσφέρει φυσική γλυκύτητα.
5. Buttermilk
Το buttermilk είναι το υγρό που απομένει μετά την παρασκευή βουτύρου και είναι γεμάτο με προβιοτικά. Ενισχύει την υγεία του εντέρου και είναι καλό για τη χώνεψη.
6. Λεμονάδα με προβιοτικά
Αυτή η λεμονάδα παρασκευάζεται με ζυμωμένα συστατικά και είναι δροσιστική και υγιεινή. Υποστηρίζει την πέψη και προσφέρει βιταμίνη C.
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερού
- 1/4 φλιτζάνι ξύδι από μηλίτη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Συνδύασε όλα τα υλικά σε ένα δοχείο και ανακάτεψε καλά. Άφησέ το σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ημέρες πριν το απολαύσεις.
7. Beetroot Kanji
Το beetroot kanji είναι ένα παραδοσιακό ινδικό ζυμωμένο ρόφημα από παντζάρια. Eίναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και υποστηρίζει την υγιή πέψη.
Υλικά:
- 2-3 παντζάρια (ψιλοκομμένα)
- 1/4 φλιτζάνι αλάτι
- 8 φλιτζάνια νερού
- Μπαχαρικά κατά βούληση (π.χ. σπόροι μουστάρδας)
Εκτέλεση:
Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο δοχείο. Άφησέ το σε θερμοκρασία δωματίου για 4-5 ημέρες.
8. Rice Kanji
Το rice kanji είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα από ρύζι, που είναι δημοφιλές στην Ινδία. Είναι καλό για τη χώνεψη και είναι εύπεπτο.
9. Ginger Ale
Το σπιτικό ginger ale είναι ένα αναψυκτικό που παρασκευάζεται από φρέσκο τζίντζερ. Βοηθά στην ανακούφιση της ναυτίας και προάγει την πέψη.
10. Ginger Kombucha
Το ginger kombucha είναι μια παραλλαγή της παραδοσιακής kombucha, ενισχυμένη με τη γεύση και τα οφέλη του τζίντζερ. Βοηθά στην πέψη, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προσφέρει ανακούφιση από τη φούσκωμα.
11. Ginger Lemon
Αυτό το ρόφημα συνδυάζει το τζίντζερ και το λεμόνι, δύο φυσικά συστατικά γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα και τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
12. Jun Tea
Το Jun tea είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα που παρασκευάζεται από πράσινο τσάι και μέλι, και είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Υποστηρίζει την πέψη και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, προσφέροντας μια πιο ελαφριά γεύση από την kombucha.
Βασική φόρμουλα για προβιοτικό ρόφημα
Υλικά
Πηγή υγρού: Μπορεί να είναι νερό, γάλα (πλήρες, αποβουτυρωμένο ή φυτικό γάλα), τσάι (μαύρο ή πράσινο) ή άλλες υγρές βάσεις.
Ζάχαρη ή μέλι: Η ζάχαρη είναι απαραίτητη για να 'θρέψει' τα προβιοτικά βακτήρια κατά τη ζύμωση. Η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την προσωπική γεύση, αλλά γενικά, 1/4 - 1 φλιτζάνι ανά λίτρο υγρού είναι καλή αρχή.
Καλλιέργεια προβιοτικών: Αυτό μπορεί να είναι SCOBY (για kombucha), κόκκοι kefir, ή λίγο ήδη παρασκευασμένο προβιοτικό ρόφημα (π.χ. kefir, kombucha, ή γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες). Για ένα απλό ρόφημα, 1-2 κουταλιές της σούπας αρκούν.
Αρωματικά (προαιρετικά): Μπορείς να προσθέσεις φρέσκα φρούτα, βότανα (π.χ. τζίντζερ, μέντα), μπαχαρικά (π.χ. κανέλα) ή χυμούς (π.χ. λεμονιού) για γεύση.
Με αυτή τη βασική φόρμουλα, μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες γεύσεις και τύπους ροφημάτων και να απολαύσεις τα οφέλη των προβιοτικών.
Διάβασε επίσης:
Τα 2 προβιοτικά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση | Νέα μελέτη
Γιαούρτι: Συνδύασέ το με αυτό το συστατικό για υγιές έντερο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr