Μπριζόλα rare, μπιφτέκι όχι: Γιατί ο κιμάς πρέπει ΠΑΝΤΑ να είναι καλοψημένος;

Μία διατροφολόγος εξηγεί γιατί χρειάζεται να προσέχεις πώς το καταναλώνεις.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να καταναλώνουν το κρέας τους χωρίς έντονο ψήσιμο, μερικές φορές σχεδόν ωμό. Αυτό, όμως, μπορεί να είναι κάπως επικίνδυνο για την υγεία, ειδικά με ορισμένα είδη κρέατος.

Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Έφη Κολοβέρου (efi_koloverou_dietitian) μοιράζεται μαζί μας μέσα από ένα σύντομο βιντεάκι στον λογαριασμό της στο instagram κάποιες ουσιώδεις πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με αυτό το θέμα.  

Συγκεκριμένα, η ίδια δηλώνει πως ενώ μπορείς να απολαύσεις τη μπριζόλα σου rare ή medium rare χωρίς κανένα πρόβλημα, το μπιφτέκι σου πρέπει ΠΑΝΤΑ να είναι καλοψημένο

Κι αυτό γιατί, όπως μας λέει:

Στο ολόκληρο κομμάτι κρέατος, ίσως κάποια παθογόνα βακτήρια (π.χ. Salmonella, E. coli) να βρίσκονται στην επιφάνεια του. Οπότε με το ψήσιμο σε κάθε πλευρά του κρέατος καταστρέφονται και δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Όταν, όμως, το κρέας αλεστεί για κιμά, τα μικρόβια "ταξιδεύουν" παντού στο εσωτερικό του. Έτσι, αν το μπιφτέκι μείνει ροζ μέσα, τα βακτήρια (αν αρχικά υπάρχουν) μπορεί να επιβιώσουν και να απειλήσουν την υγεία σου.

Δεν έχει σημασία αν το κρέας είναι ακριβό ή ποιοτικό — αυτό ισχύει για όλα τα μπιφτέκια.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Food Standards Agency, το μπιφτέκι πρέπει να είναι καυτό σε όλο το εσωτερικό του, χωρίς ροζ χρώμα και με διαυγείς χυμούς.

Και τέλος, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται παιδιά, έγκυες, άτομα άνω των 65 ετών και όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό.

Παρακάτω μπορείς να παρακολουθήσεις και το βιντεάκι της Έφης. 

Διάβασε επίσης: