Ψωμί Εσσαίων: Συνταγή για το πιο υγιεινό ψωμί που φτιάχνεται με 2 μόνο υλικά

Πιο εύκολο και υγιεινό ψωμί δε θα έχεις ξαναφτιάξει!

Αν θες να απολαύσεις ψωμί χωρίς μαγιά, ζάχαρη, βελτιωτικά ή διογκωτικά, τότε το ψωμί των Εσσαίων είναι αυτό που ψάχνεις! Παρασκευάζεται παραδοσιακά μόνο με φύτρο σιταριού και φιλτραρισμένο νερό. Τόσο απλό και τόσο αγνό!

Βέβαια, μπορείς να δοκιμάσεις και παραλλαγές του με φύτρο σίκαλης, οσπρίων, κριθαριού ή και Ζέας. Έτσι, το προσαρμόζεις στα γούστα σου αλλά και στις ανάγκες σου, αναφέρει η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet).

Το μυστικό του; Ψήνεται για πολλές ώρες σε θερμοκρασία κάτω των 45°C, ώστε να διατηρεί όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μπουκιά σου χαρίζει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από οποιοδήποτε άλλο ψωμί. 💪

Κι επειδή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σε κρατάει χορτάτη για περισσότερη ώρα χωρίς απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και στον φυσικό τρόπο παρασκευής, είναι ιδιαίτερα εύπεπτο και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Όσο για τη γεύση του; Έχει μια φυσική γλύκα που σίγουρα δεν περιμένεις, και αν το δοκιμάσεις φρυγανισμένο, θα το λατρέψεις! 

Συνταγή για ψωμί Εσσαίων

Υλικά:

  • 500 γρ φύτρο σιταριού (ή άλλο δημητριακό/όσπριο αν θες παραλλαγή)
  • 200 ml φιλτραρισμένο νερό

(προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις λίγη κανέλα ή βανίλια για γεύση, αν το θες πιο γλυκό)

Εκτέλεση:

1) Μούλιασε το σιτάρι σε φιλτραρισμένο νερό για 24 ώρες.

2) Στράγγιξέ το και άφησέ το σε δροσερό μέρος μέχρι να φυτρώσει (1–2 μέρες).

3) Άλεσε τα φύτρα σε μύλο ή στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής πάστα.

4) Πρόσθεσε το νερό και ανακάτεψε ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη.

5) Άπλωσε τη ζύμη σε λεπτή στρώση σε ταψί με λαδόκολλα.

6) Ψήσε το ψωμί σε χαμηλή θερμοκρασία (κάτω από 45°C) για αρκετές ώρες, μέχρι να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί. 

Διάβασε επίσης:

Το "φτωχικό" ψωμί των Σαρδηνίων που κρύβει το μυστικό της μακροζωίας

Πώς να επιλέξεις ψωμί ολικής αλέσεως - Το καλύτερο για καλή πέψη και ενέργεια

Το μέρος στην κουζίνα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύεις το ψωμί - ο λόγος είναι σημαντικός