Πλούσιο σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και γλυκοσινολάτες με αντικαρκινική δράση, το λαχανόρυζο είναι ένα δώρο για τη μικροβιακή σου χλωρίδα που, με τη σειρά της, βοηθά να έχεις πιο γερό ανοσοποιητικό! Δεν είναι απλώς ένα νηστίσιμο, ελαφρύ φαγητό, είναι ένα πλήρες πιάτο γεμάτο ζωή. Οι φυτικές ίνες του λάχανου βοηθούν την πέψη, ρυθμίζουν το έντερο και σε κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα. Παράλληλα, οι πολυφαινόλες του δρουν αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τα κύτταρά σου, ενώ οι γλυκοσινολάτες ενισχύουν τον οργανισμό σου απέναντι σε φλεγμονές και ασθένειες. Είναι, με λίγα λόγια, ένα πιάτο που σε φροντίζει εκ των έσω.
Το λαχανόρυζο που ετοίμασε η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), δεν είναι απλά υγιεινό αλλά και πολύ νόστιμο. Με τα αρώματα του κρεμμυδιού, του σκόρδου και της ντομάτας να γεμίζουν το σπίτι, νιώθεις σαν να μαγειρεύεις κάτι οικείο και σπιτικό. Είτε το απολαμβάνεις ζεστό τις κρύες μέρες είτε χλιαρό με λίγο λεμόνι το καλοκαίρι, παραμένει ένα πιάτο απλό και γεμάτο νοστιμιά.
Συνταγή για λαχανόρυζο
Υλικά:
- 1 μικρό λάχανο ή μισό μεγάλο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 400 γρ. φρέσκια ντομάτα ή κονσέρβα
(Αν έχεις δική σου σάλτσα ντομάτας που περιέχει κρεμμύδι και σκόρδο, μπορείς να παραλείψεις αυτά τα δύο υλικά)
Εκτέλεση:
1) Σόταρε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει.
2) Πρόσθεσε το ψιλοκομμένο σκόρδο και άφησέ το να αρωματίσει.
3) Ρίξε το τριμμένο λάχανο και ανακάτευε απαλά μέχρι να μαραθεί.
4) Πρόσθεσε τις ντομάτες (περασμένες στον τρίφτη ή ψιλοκομμένες), λίγο αλάτι, πιπέρι και, αν θέλεις, λίγη πάπρικα για επιπλέον γεύση.
5) Μόλις δέσει λίγο η σάλτσα, ρίξε το ρύζι και πρόσθεσε ζεστό νερό τόσο όσο να το σκεπάζει ελαφρώς.
6) Άφησέ το να σιγοβράσει μέχρι να γίνει το ρύζι τρυφερό και το φαγητό να μελώσει.
7) Σέρβιρέ το με λίγο φρέσκο λεμόνι από πάνω - θα αναδείξει όλα τα αρώματα και θα του δώσει μια υπέροχη, δροσερή επίγευση!
Διάβασε επίσης:
Μαντού: Η ποντιακή συνταγή με κοφτό μακαρονάκι που θα σε ξετρελάνει
Κοφτό μακαρονάκι με κιμά φακής: Το σπιτικό comfort food που θα ζητάς ξανά και ξανά
Ξύδι με σόδα για πλύσιμο φρούτων και λαχανικών; Γιατί ΔΕΝ πρέπει να το κάνεις;