Light ραβανί χωρίς αυγά και ζάχαρη - το πιο αφράτο γλυκό που θα λατρέψεις

Γεύση, άρωμα και απόλαυση χωρίς τύψεις!

Υπάρχουν γλυκά που δύσκολα μπορείς να τα ξεχάσεις, και το ραβανί είναι σίγουρα ένα από αυτά. Το σιροπιαστό αυτό παραδοσιακό γλυκό με την πλούσια, βουτυράτη γεύση του είναι κομμάτι της ελληνικής κουζίνας που δεν λείπει ποτέ από ένα γιορτινό τραπέζι. Όμως, αν προσπαθείς να τρέφεσαι πιο υγιεινά ή αποφεύγεις τη ζάχαρη και τα αυγά, μάλλον το έχεις αποχαιρετήσει εδώ και καιρό. Ήρθε η στιγμή να το ξαναβάλεις στο πιάτο σου, με αυτή τη light εκδοχή από την Έμιλυ Βάγια (@emilyvagia), μια συνταγή που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το κλασικό ραβανί!

Αυτό το γλυκό είναι αφράτο, ελαφρύ και σιροπιαστό, χωρίς λευκό αλεύρι, χωρίς αυγά και χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη. Το μυστικό του κρύβεται στο σιμιγδάλι και στα φυσικά γλυκαντικά που χαρίζουν γεύση χωρίς τύψεις. Είναι ιδανικό για κάθε στιγμή της ημέρας, από το πρωινό σου μέχρι το επιδόρπιο μετά το φαγητό. Και το καλύτερο; Ετοιμάζεται εύκολα, με λίγα υλικά και σε λιγότερο από μία ώρα, για να απολαμβάνεις κάτι γλυκό και θρεπτικό κάθε φορά που το ζητάει ο οργανισμός σου.

Συνταγή για ραβανί

Υλικά:

Για το ραβανί:

  • 120 ml γάλα (ή φυτικό ρόφημα της επιλογής σου)
  • 56 γρ. φυτικό βούτυρο
  • 165 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης (στέβια 1:1, ερυθριτόλη, ξυλιτόλη, monk fruit ή ζάχαρη καρύδας)
  • ¾ κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 120 γρ. γιαούρτι

Για το σιρόπι:

  • 220 ml νερό
  • 220 γρ. μέλι

Εκτέλεση:

1) Ζέστανε το γάλα με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις λιώσει το βούτυρο, βγάλε το σκεύος από τη φωτιά.

2) Πρόσθεσε το σιμιγδάλι στο ζεστό μείγμα και ανακάτεψε καλά με μια συρμάτινη κουτάλα.

3) Ρίξε το υποκατάστατο ζάχαρης και συνέχισε το ανακάτεμα.

4) Χτύπησε το μείγμα με το μίξερ για λίγα λεπτά ώστε να αφρατέψει.

5) Πρόσθεσε το γιαούρτι και χτύπησε ξανά μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

6) Τέλος, ρίξε τη σόδα και το baking powder και ανακάτεψε απαλά.

7) Άλειψε ένα ταψάκι (διάμετρος περίπου 20 εκ.) με λίγο βούτυρο και ρίξε μέσα το μείγμα.

8) Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30–40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.

9) Όσο ψήνεται, ετοίμασε το σιρόπι: ζέστανε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι με το νερό, άφησέ το να πάρει μια βράση και έπειτα χαμήλωσε τη φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

10) Μόλις το ραβανί βγει από τον φούρνο, κάνε μικρές τρύπες με ένα μαχαίρι και ρίξε σιγά-σιγά το σιρόπι με μια κουτάλα, ώστε να απορροφηθεί παντού.

12) Άφησέ το να κρυώσει και να "δέσει” καλά το σιρόπι πριν το κόψεις.

Απόλαυσέ το μόνο του ή με λίγη κανέλα και ξύσμα λεμονιού από πάνω, είναι τόσο αρωματικό και ανάλαφρο που θα σε εντυπωσιάσει!

Διάβασε επίσης:

Συνταγή για ραβανί με 3 υλικά - χωρίς αλεύρι και αυγά

Μπακλαβάς express στο air fryer - χωρίς βούτυρο και ζάχαρη

Δεν τρως αυγά; Δοκίμασε αυτές τις 4 εναλλακτικές με τα ίδια οφέλη