Αν αγαπάς το ψωμί του τοστ αλλά θες να ξέρεις ακριβώς τι τρως, τότε ήρθε η ώρα να φτιάξεις το δικό σου! Τα έτοιμα ψωμάκια του εμπορίου μπορεί να δείχνουν αφράτα και "φρέσκα", αλλά συνήθως είναι γεμάτα συντηρητικά, ζάχαρη και πρόσθετα για να διατηρούνται για εβδομάδες στα ράφια. Και όμως, μπορείς να έχεις το πιο αφράτο, νόστιμο και υγιεινό ψωμί του τοστ, με αγνά υλικά και χωρίς καμία περίπλοκη διαδικασία και με τη συνταγή της content creator Ελένας Χονδρογιάννη (@xondrogianni_elena).
Η αίσθηση να πλάθεις τη δική σου ζύμη, να βλέπεις το ψωμί να φουσκώνει και να μοσχομυρίζει όλο το σπίτι είναι μοναδική! Με λίγα, απλά υλικά από την κουζίνα σου, φτιάχνεις ένα ψωμί που θα κρατάει φρεσκάδα για μέρες, χωρίς πρόσθετα. Ιδανικό για το πρωινό σου, για σάντουιτς ή για συνοδευτικό στο τραπέζι, και φυσικά, πολύ πιο οικονομικό και αγνό από το έτοιμο.
Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεσαι ούτε μίξερ, ούτε εμπειρία. Με λίγη αγάπη και 1-2 ώρες, έχεις το πιο υγιεινό, αφράτο ψωμί του τοστ που έχεις δοκιμάσει ποτέ.
Ψωμάκι του τοστ
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 40 γρ. βούτυρο λιωμένο (όχι καυτό)
- 180 ml χλιαρό γάλα
- 180 ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
1) Προετοίμασε το προζύμι: Σε ένα μπολ ρίξε το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 3 κουταλιές από το αλεύρι. Ανακάτεψε καλά, σκέπασε με ένα πανί και άφησέ το περίπου 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2) Φτιάξε τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ ρίξε το υπόλοιπο αλεύρι και άνοιξε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Πρόσθεσε το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και το μείγμα της μαγιάς. Ανακάτεψε με μαρίζ και συνέχισε ζυμώνοντας με τα χέρια σου μέχρι να έχεις μια λεία, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει (περίπου 8–10 λεπτά). Βάλε τη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκέπασε και άφησέ τη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
3) Σχημάτισε το ψωμί: Ξεφούσκωσε απαλά τη ζύμη και άνοιξέ τη σε ορθογώνιο φύλλο, όσο περίπου το μήκος της φόρμας σου. Δίπλωσέ τη και τύλιξέ τη σε ρολό - αυτό βοηθά να γίνει πιο αφράτη η ψίχα και να κρατήσει σχήμα.
4) Δεύτερο φούσκωμα: Λάδωσε ελαφρά μια φόρμα για κέικ, τοποθέτησε μέσα τη ζύμη με την ένωση προς τα κάτω, άλειψέ τη με λίγο λάδι και σκέπασε. Άφησέ τη για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να φτάσει σχεδόν στο χείλος της φόρμας.
5) Ψήσε: Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ακούγεται "κούφιο" όταν τη χτυπάς απαλά στη βάση.
6) Άφησέ το να κρυώσει: Βγάλε το ψωμί από τη φόρμα και άφησέ το να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Μην το κόψεις όσο είναι ζεστό - άσε το να "ηρεμήσει" και θα έχεις την πιο αφράτη ψίχα που φαντάζεσαι!
Τώρα πια ξέρεις: το σπιτικό είναι και το πιο υγιεινό! Με αυτό το ψωμί, θα ξεχάσεις για πάντα τα έτοιμα του εμπορίου.
Διάβασε επίσης:
Ψωμί από ταχίνι: Η πιο εύκολη συνταγή με 3 υλικά και χωρίς ζύμωμα
Ψωμί Εσσαίων: Συνταγή για το πιο υγιεινό ψωμί που φτιάχνεται με 2 μόνο υλικά
Αντί για ψωμί: Φτιάξε σε 5' τις πιο υγιεινές πίτες roti ζέας + βρώμης